keresés menü

Így élj környezettudatosan az évben: Zöld Bakancslista 2020!

Útmutató a fenntartható mindennapokhoz.

Hát persze, hogy minden jóérzésű ember igyekszik a lehető legkevesebb károkat okozva élni az életét, óvni az óvhatót, segíteni a megsegíthetőt, nem szemetelni, ha nem muszáj, estébé.

Az egyedi, személyre szabható bútoraival, már ránézésre is játékosan vidám kanapéikkal tudatos vásárlásra ösztönző (ugyanis azokat családtagnak szánó) hazai márka, a Hannabi vezetői ezért gondoltak egyet, és összedobtak egy igazán pofás kiadványt, a Zöld Bakancslistát, ami éppen az, mint amit a címe sugalmaz:

olyan tennivalók gyűjteménye, amikkel az év során lépéseket tehetünk egy fenntarthatóbb élet felé.

Ahogy a készítők írják (spoiler: és nem hazudnak! ?), a kiadvány tele van ötletekkel, tippekkel, és hónapról hónapra rendszerbe foglalja a to-dokat, ami egy határozott ívet húz, a legnehezebb Zero Waste témáig. Akik vállalkoznak a nem könnyű, de annál izgalmasabb utazásra, azokat Csordás Levente és Tompa Bori grafikái kísérik el és szórakoztatnak a kritikus pillanatokban.

Valahogy így:

Meg így:

Hogy mi mindent lehet kihúzni a Zöld Bakancslistáról?

A “rezsicsökkentő” februárban például olyanokat pipálhatunk ki, mint a teljes éjszakai áramtalanítást, a 30-nál nem magasabb hőmérsékleten mosást, a vízforralóban csak a szükséges mennyiségű víz melegítését, a kuktában főzést (mert hamarabb elkészül benne az étel) vagy a hozzászokást a hűvösben alváshoz, ami egyébként nem csak energiatakarékos, de egészséges is, mert húsz fokban és azalatt könnyebben pihenünk.

Az útkereső márciusban sétálhatunk a busz helyett, lassan és élvezettel ehetünk a rohanva zabálás helyett, vagy kipróbálhatunk egy módszert, amivel közelebb kerülünk önmagunkhoz, esetlen kütyütlenítjük a hálószobát. A víztisztelő áprilisban azonnal megjavít(tat)juk a csöpögő csapot, az okosodó májusban tájékozódunk a biokozmetikumokról és nem vásárolunk eldobható dolgokat, az előrelátó júniusban tárolóedényekre teszünk szert és felfedezzük a csomagolásmentes élelmiszerboltokat.

Persze ezek csak példák a humort sem nélkülöző listákról, sokkal több mindent pipálhatunk ki, de a készítők is hangsúlyozzák:

nem a mennyiség számít, annyit iktatsz be az életedbe, amennyit tudsz és akarsz.

És a lényeg: a Zöld Bakancslista 2020 első félévére innen tölthető le.

Nekünk pedig nincs egyéb feladatunk, mint innen is vastapsolni az ötletgazdáknak, mert kábé hiánytalanul szedték össze egy fenntartható élet összes attribútumát. Várjuk a következő félévi listát!