keresés menü

Koronakreatív: a maszk, ami színt vált, ha helyesen hordod

A tudománytól már tudhatjuk, hogy a maszk kulcsfontosságú eszköz a járvány terjedésének csökkentésében. A hatékonysága ugyanakkor nagyban függ attól, hogy sikerül-e rendesen az arcunkra helyeznünk.

Ez az új fejlesztés ebben segít: a maszkban elhelyezett hőérzékelős szenzorok jelzést küldenek egy okostelefonos appra, ami megmutatja, hogy minden ponton jól passzintottuk-e fel a védelmünk első vonalát. Valljuk be, ez most épp nem az a felesleges találmány, látva nap mint nap az idióta maszkhordókat az utcákon. Más kérdés, hogy eljut-e hozzájuk valaha egy ilyen darab:

Ez a funkció annak a legújabb maszknak (és annak legújabb változatának) egy része, amit az MIT kutatói az egészségügyi dolgozók számára kezdtek kifejleszteni még a járvány elején, mivel azok számos kihívással küzdöttek a szokásos N95 maszkokkal – kényelmetlenek is voltak, és mivel elzárják a szájat, megnehezítik a kommunikációt is.

Az új maszkot TEAL-nek hívják (a transparent, elastomeric, adaptable, long-lasting szavakból), és elvileg megoldást jelent ezekre a problémákra. A maszk fő része biztonságosan sterilizálható alkohol bedörzsölésével, mikrohullámú sütővel vagy egyéb módszerekkel, miközben ki lehet benne cserélni a szűrőket. Egy friss tanulmány azt mutatta, hogy ezt a maszkot így százszor lehet újrafelhasználni. Ráadásul átlátszó, így azok a betegek, akik nem hallanak jól, követhetik az orvos ajkainak mozgását, továbbá szilikonból készül, ami kényelmesen illeszkedik az archoz, miközben jól lélegzik is.

Alig várjuk a forgalomba hozását, és a pikpakk kifogyott készletek miatti dühöngő tömegeket!

További koronakreatív találmányok: