keresés menü

Így néz ki Svédország legmagasabb, csakis fából készült lakóháza

Kedves olvasóink, a jövő egy baltavágásnyi szelete!

Alig telt el pár nap azóta, hogy megírtuk, milyen új frontot nyit Franciaország a fenntarthatósági forradalomban: hamarosan minden, állami pénzből (is) épült középületnek 50 százalékban fából kell állnia.

Nyilván nem gondoljuk, hogy a CF Møller Architects erre akart volna rákontrázni Svédországban, hiszen a tervezés és az építés nyilván nem tegnap ütődött nyélbe, ugyanakkor elég jó látni, hogy két, egymástól független ország urbanisztikai szakembereinek a fejében ugyanaz jár. A Västerås városában felhúzott Kajstaden Tall Timber Building a legmagasabb olyan az országban, ami teljes egészében kereszt-laminált fa szerkezeti elemekből áll, és csakis mechanikus csavarokat használtak fel az összeszereléséhez – éppen azért, hogy egyszer majd, ha úgy lesz, és erre lenne szükség, szét is szerelhessék azokat, és újrahasznosítsák a fát.

Az építészek nagyon remélik, hogy az épület

“a térség mérföldkője és a fenntartható jövő mércéje lesz.”

Erre jó esélye van, hiszen nem áll meg annyiban az előnye, hogy a betonépületekkel szemben egészen apró az ökológiai lábnyoma, de minden bizonnyal a benne lakók közérzetét is javítja a természetes anyaghasználat.

Ha jól megnézzük, a stúdió még arra is figyelt, hogy a ház ne lógjon ki, hanem inkább belsimuljon a már meglévő környező épületek stílusába, kiegészítse azokat, ahogyan a kikötői hangulatot is – hiszen egy mesés tó mellé épült.

Nem lehet azt mondani, hogy nem huppannánk bele az egyk nappaliba, ami a vízre néz – amit nem nehéz megoldani, mert a lakóház összes nappalija a vízre néz.

Még bővebben a projektről erre tessék!