keresés menü

Az Építész Stúdió a Szent György-hegy lejtőin gondolta újra a pad fogalmát

Egy izgalmas pad- és irányjelző-kompozícióval kezdte be az Építész Stúdió a Kísérleti építészet nevű sorozatát a Szent György-hegyen, a Balaton északi részén. Egy helyi borfesztivál szervezőcsapatával egyeztetve találtak ki és építettek meg egy olyan padot, ami jól illeszkedik a környezetébe, ellátja a funkcióját és izgalmas módon kérdőjelezi meg azt, amit eddig a padról gondoltunk.

Mert mi is az, hogy pad?

Hát, őőő, valahány lábon álló sík felület, amire jellemzően egynél több ember le tud ülni. Nos az Építész Stúdió padjának pontosan annyi lába van, ahány sík felületből áll. A megoldást ugyanis a szőlőföldek karói és a hegy bazaltorgonái adták: egyenlő méretű karókat vertek úgy a lejtős hegyoldalra, hogy együtt egy vízszintes ülhető felületet adjanak össze, még ha ránézésre kicsit akupunktúra hangulata is van.

Noha rá még nem ültünk, majd augusztusban tervezünk, de elhisszük, hogy kényelmes, ami viszont innen a fővárosból is tuti, hogy remekül illeszkedik a környezetébe a borásztok közötti utakat jelző karócsomókkal együtt.

Tervezés és kivitelezés: Építész Stúdió. Fotók: Kenéz Gergely

Van egy magyar srác, aki egy lengyel város padjairól készít észbontó videókritikákat

A Fullpleb művésznéven mozgó magyar underground entertainer egy multinacionális cég HR-osztályának megsegítésére érkezett a lengyel Poznan városába fél éve. Az első hónapok, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a beilleszkedésről szóltak, néhány hete azonban elindította eddigi legerősebb műsorát, a Bench Reviewst, amiben – kapaszkodjatok meg – Poznan köztéri padjait veszi sorra, és értékeli őket röpkeségükben is tömény […]