A Fullpleb művésznéven mozgó magyar underground entertainer egy multinacionális cég HR-osztályának megsegítésére érkezett a lengyel Poznan városába fél éve.

Az első hónapok, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a beilleszkedésről szóltak, néhány hete azonban elindította eddigi legerősebb műsorát, a Bench Reviewst, amiben – kapaszkodjatok meg – Poznan köztéri padjait veszi sorra, és értékeli őket röpkeségükben is tömény egy perces videókban.

Instagramon és YouTube-on is megy a pörgés. Ez volt az első rész:

Az meg az első kérdésünk volt hozzá, hogy miért éppen padok?

Fullpleb: – A padokat azóta imádom, mióta elkezdtem inni, a parkokban sokat ittunk és a legtrúbb nyári esték még most is a közterületeken való iváshoz kötődnek. Senki nem készített még ilyen videókat,  pedig az én életemben például nagy szerepet játszottak a padok.  Egyébként nem csak padokról készítek videókat, de kétségtelen, hogy azok a legnépszerűbbek. Például elindítottam egy sorozatot a háztartási szerekről is, de a szappan, amit bemutattam kevesebb pozitív visszajelzést kapott, mint a padokról szóló rövid szkeccsek. Valószínűleg azért, mert míg például vécén mindenki szeret ülni úgy, mint padon, kezet viszont már kevesen mosnak.

Miután megnéztük a második részt, tegyük fel azt a feltehetően mindenkit percek óta izgató kérdést, hogy miben másabb a poznani padkultúra, mint a magyar?

Fullpleb: – Poznanban a padokon nem isznak mások, csak a csövesek és alkoholisták. A Warta partján van egy-két pad, ahol kvázi legálisan lehet inni, de a város egyéb részein aki közterületen alkoholt fogyaszt, az bírsággal dacol. A rendőrök pedig szeretnek büntetni, úgyhogy ez itt valós veszély, nem úgy mint a budapesti parkokban, ahol szemet hunynak efelett. Így Poznanban van egy csomó kihasználatlan szuper ülőalkalmatosság, ami akár közösségteremtést is szolgálhatna, ehelyett csak állnak üresen.

Bench reviews 3 pt. 1. HIGHWAY TO THE DANGER ZONE

A video posted by @fullpleb on

Végül a jövőbe tekintve arról érdeklődtünk, hogy a Padok Szakértője a jövőben mily országok és tájak padkultúrájában merülne el?

Fullpleb: – Az amerikai parkok legendásak, szívesen megnézném, hogy tényleg olyan kényelmesek-e. Főleg Maine vagy Indiana érdekelne, illetve Kalifornia partszakasza. Ezen felül Kína és Japán legsűrűbben lakott területeit ülném körbe, hogy lássam, milyen formájú padokat raknak le ott, ahol súlyos helyhiányban szenvednek.

Bench reviews 3. pt 2. THE DECLINE

A video posted by @fullpleb on

Fotó: Olga Wawrzyniak

Igazán kifinomult magasélet: megjött a Roadster print! Lapozz bele, rendeld meg, élvezd! (X)