keresés menü

Megkezdődött az óceáni hulladékból gyúrt Adidas sneakerek tömegtermelése

Miután az Adidas már mutatott néhány prototípust a Parley nevű óceánmentő szervezettel közös, tengeri hulladékból készített lépőiből, most itt jön az első tömeggyártott széria. A Parley x adidas UltraBOOST Uncaged nevű modellből a hónap folyamán valamikortól hétezer pár lesz elérhető a háromcsíkos márka honlapján.

Mindeközben ráadásul a Real Madrid és a Bayern Munchen focicsapata is olyan mezeket fog kapni, ami szintén az óceánokat szennyező műanyag hulladékokból lett előállítva. Sőt, még a cipőkön túlmutatva, a mezek esetében a logókat környezetbarát vízbázisú nyomtatással viszik fel.

Az UltraBOOSTok felső része egyébként 95 százalékban alapul óceáni hulladékra, a maradék újrahasznosított poliészter. Míg a talp- és a többi rész szintén teljes egészében a recycling jótékony folyamatán alapul.

De hogyan lesz a szemétből cipő? Azt hadd mutassa meg ez a videó:

Eric Liedtke az Adidas képviselője egyébként arról is beszélt, hogy itt még nem állnak meg, 2017-re cipők millióit akarják majd ilyen eljárással elkészíteni. A végső céljuk pedig az, hogy teljesen eliminálják a szűz műanyagot a termelési folyamatukból.

Cyrill Gutsch a Parley alapítója pedig azt emelte ki, hogy elértünk oda, ahol már nem elég a tudatosság, és tettekre van szükség. Cselekednünk kell tehát, hogy a műanyag-szennyezettséget visszafordíthassuk. Emellett persze mindenkit biztat, hogy az ő programjukon keresztül álljanak bele ebbe a mozgalomba.

(via)