keresés menü

A varázsgomba újraindíthatja a depressziós ember agyát

Az elmúlt évtizedben a pszilocibin tartalmú gombákkal folytatott kutatások kimutatták, hogy a legtöbb országban tiltólistás élőlények ígéretes fejleményeket tudnak produkálni, ha a depresszió vagy függőségek kezeléséről van szó.

Az Imperial College London kutatói is a tisztességes begombázásokért felelős pszilocibin nevű alkaloidot használták fel egyes pácienseknél (két körben, először 10, majd egy héttel később 25 miligrammot adva a vállalkozó alanyoknak), és a kutatásvezető Dr. Robin Carhart-Harris érdekes jelenségre mutatott rá: nem csak az agyakról készített felvételek mutattak egyértelmű változásokat, amiket a hagyományos gyógymódok nem voltak képesek produkálni, de

a kezeltjeik közül többen is egyfajta “újraindítás” érzésről számoltak be, és egyéb számítógépes hasonlatokat is használtak. Az egyikük például azt mondta, úgy érzi, mintha az elméjét “töredezettségmentesítették” volna.

Jobb hangulatról, és a stressztől való megszabadulásról számoltak be az alanyok, sőt, voltak, akik még öt hét elteltével is élvezték a jótékony hatást.

A doki szerint olyan hatással lehet a gomba az agyra, mint valamilyen kezdőrúgás, ami kilöki a beteg embert abból a súlyos mentális gödörből, amiben van. Ebben a tekintetben hasonló a hatása az elektrosokk-terápiáéhoz.

Korábbi posztunk a témában, ezt is érdemes újra elővenni:

A hallucinogén szerek csökkentik az esélyét, hogy valaki megüsse a csaját / pasiját

(via)