keresés menü

Zenék, amik hatottak J Dillára, aki hatott az egész jelenlegi hiphopra

dillacrates

Nemrég lett volna 40 éves James Yancey, művésznevén J Dilla, a nyolc évvel ezelőtt súlyosan leromlott egészségügyi állapotban szívrohamot kapott detroiti stúdiómágus, aki hiába érte meg csak a krisztusi kort, komoly életművet hagyott maga után. Vitán felül áll, hogy Dilla alapjaiban írta újra a hiphop megközelítését kompakt, minimalista, olykor egyenesen technoid beatjeivel, csúsztatott pergőivel, füstös, mégis nagy tereket hagyó, mindig a saját kora előtt egy lépéssel járó zenéivel, amik világszerte hatalmas követői táborra találtak (és azóta is rengetegen utánozzák).

Michael “House Shoes” Buchanan, a motorváros hiphopjának egyik vezéralakja – akit nem mellesleg négyszer is megválasztottak a város legjobb műfajbeli lemezlovasának, és olyanokkal turnézott világszerte, mint Guilty Simpson, Aloe Blacc, Phat Kat és mások, plusz zenéket is írt hasonló kalibereknek, Danny Brown és Black Milk is köztük van – most összetolt egy 44 perces mixet, azokból a lemezekből, amik Dilla gyűjteményét is gyarapították.

https://soundcloud.com/houseshoes/mdwwr-81-the-king-james

Ennek volt már egyébként egy első része is, a King James Version Vol.1, ami olyanra sikerült, hogy nagyon sokan tördelték utána az öklüket a folytatásért.

Ezen a skót pszichedelikus folk-zenekar Incredible String Bandtől a The Look Of Love című 67-es dal Gladys Knight-féle változatán át (ami ezt a kiváló (és egyben kedvenc) korai Dilla-szerzeményt is inspirálta) Ravi Shankar indiai szitárművész hipnotikus daláig mindenféle zene helyet kapott, kitűnően illusztrálva Dilla példamutatóan szerteágazó ízlését.

És persze a fontos üzenez DJ House Shoes-tól: “Minden eredeti vinylről. Semmi YouTube rip. Semmi empéhárom. Semmi ilyen lófaszság.” Ja, és itt egyébként már mutattunk egy videót Dilla bakelitkollekciójáról. Azt is érdemes megnézni.