keresés menü

Yvein Monq: a füstöt szeretem meg a tiszta színeket

Urbnplyr: – Hogyan kerültél a december 6-i Music With a View Fesztivál fellépői közé? Hisz a fellépők közül te vagy az egyetlen, aki nem játszott még Balcony TV-ben.

Yvein Monq: – Somló Dani, a haverom, ő hívott.

Urbnplyr: – Az Yvein Monq-hangzás bár a zeneipar legidegesítőbb mozaikszavával élve az IDM vizein evez, mégis bele van sűrítve egy jókora adag koszos, rafkós sikátorbátorság. Jól érezzük ezt, vagy hülyeséget beszélünk? És ha jól, hogy talált egymásra nálad ez a kettő?

Yvein Monq: – Jól. Alapvetően azért kezdtem el próbálgani a Reasont még kiskoromban, mert rap-beateket akartam csinálni a haveroknak. Van is még ebből az időből kábé kétórányi zene, amire nem olyan rég bukkantam rá. Ez a max három sávos dob, sampler, bass univerzum kezdett el szép lassan tágulni azzal egyidőben, hogy leálltam a csak Wu/Dilla/Dre hallgatással és elkezdtek érdekelni mélyebben egész más zenék is. Illetve mindig is sültek ki olyan dolgok a kísérletezgetés során (vagy hozzá nem értés miatt), amiket jónak éreztem, de nem tudtam akkori fejjel hova tenni.

Urbnplyr: – Az Uffalo Steez ugye már egyértelműen a rafkós bátorkodás felé billen el a juke-os pattogtatásaival. Ez a projekt hogyan illeszkedik bele a zenei elképzeléseidbe?

Yvein Monq: – A footwork-nek inkább az energikussága izgatott mindkettőnket, amikor nekiálltunk Vanissal az Uffalo Steez projektnek. Pont az előbb említett dolgok miatt eléggé a sajátomnak is érzem minden szempontból. Csak mások az arányok.

Urbnplyr: – A MOME grafika szakán végeztél, a Syntonyms című brutálisan erős diplomamunkával, ami vizualitás és formák és hangok között teremtett szerves kapcsolatot, ráadásul hasonlót csináltál a pixelekkel visszaszámolós Tesla-installációban is, ami szintén a te műved volt. Mekkora és milyen szerepet tervezel szánni a látóidegeknek a zenei karrieredben, akár az élő fellépések során?

Yvein Monq: – A klipjeimben átlalában nyakig benne vagyok, ahogy az uffalós vagy bounce-os vizuálokban is. Arra még sosem gondoltam, hogy egy nagy világító csoda tetején uralkodva zenéljek. A füstöt szeretem. Meg a tiszta színeket.

Urbnplyr: – Mire számítsunk Yvein Monqtól december hatodikán?

Yvein Monq: – Furán giccses rózsaszín egyhatvanra biztos. A többi még alakul.

BULIRA BEJELENTKEZÉS ITT!

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥