keresés menü

WTF: az Instagram letiltotta az #edm hashtaget?

Az Amerikai Egyesült Államok fiatalkorú lakossága felfedezte magának az elektronikus zenét, bazári majmot csinált belőle lézerekkel és lakossági dropokkal, és elnevezte EDM-nek. Ez eddig tiszta sor: ha valahol egy cikkben előkerül ez a mozaikszó, már jó előre tudhatjuk, hogy nem egy stockholmi barkácskiadó elmés kísérleti zenéiről fogunk benne olvasni.

Hanem arról a “műfajról”, amiből már ilyen viccek is születtek:

Az azonban nem vicc, hogy az EDM kitermelte a maga kockáztató drogfogyasztó generációját is. Megszaporodtak az olyan esetek, mint két, a tizenéveinek végén járó lány halála nemrég a HARD Summer fesztiválon, ami miatt Los Angeles megye egészen odáig jutott nemrég, hogy fontolóra vegye az elektronikus zenei gigafesztiválok teljes betiltását határaikon belül.

Most azonban meglepő módon a világ elsőszámú mobilfotómegosztója, az Instagram is tett egy lépést az EDM ellenében: ha rákeresünk erre a hashtagre, akkor egyetlen képet sem találunk.

Ezzel az #edm belépett az olyan tiltólistások sorába, mint a #porn és a #sex.

Ez egyébként meglehetősen durva és logikátlan húzás: lehet a szóban forgó zsánert a földig pocskondiázni (meg is érdemli), de gondoljunk bele, hová vezetne, ha az Instagram messiástudatú erkölcscsőszei hirtelen elgondolkodnának azon is, hogy hú, Woodstockban szinte a szemeken folyt ki az LSD, úgyhogy betiltjuk a #woodstock címkét, sőt, túl sok metálost ölt meg a heroin, úgyhogy a #heavymetal is mehet a levesbe, a techno meg hát egyenesen maga a drogpokol, úgyhogy viszlát #techno, #house és a többiek. A sort lehetne folytatni a végtelenségig, de ha az Instagram így folytatja, annak a cenzúráskodásnak jó vége nem lesz.

Ja, és a #drugs hashtag továbbra is éli az életét. Problem?

(via Dancing Astronaut)