keresés menü

1973-ban három zenekar csinált egy közös koncertet, amiből az emberemlékezet legnagyobb fesztiválja lett

Ha bárhol felmerül a kérdés, hogy mi volt minden idők legnagyobb fesztiválja, tízből kilenc ember azt vágná rá, hogy a ’69-es Woodstock. Pedig néhány évvel később a New York állambeli, akkor 2700 fős Watkins Glen melletti versenypályánál másfélszer annyi ember gyűlt össze, mint a hippik kirakatfesztiválján.

Míg Woodstockban négyszázezren volt, addig a Watkins Glen-i Summer Jamen hatszázezer ember gyűlt össze. Konkrétan az volt a mondás, hogy New York és Boston 17 és 24 év közti fiataljaiból minden harmadik ott volt 1973 július 28-án. A Guinnessbe is bekerült ezzel a Summer Jam, mint a legnagyobb popfesztivál közönség evör.

Pedig a Woodstockhoz képest sokkal szerényebb lineupról volt szó. Mindössze három zenekar lépett fel: a Greatful Dead, a Band és az Allman Brothers Band. A szervezők is durván alulterveztek. Az első 150 ezer embert még 10 dollárért engedték be, aztán feladták, és a nyitott kapukon az mehetett be, aki akart.

Meg persze az, aki vállalta a tíz kilométeres sétát a tűző napon, mert akkora dugó volt, hogy legtöbben inkább letették az autójukat. Egy kalózrádió is kivonult az amúgy egynapos fesztiválra, ők közvetítettek részleteket a koncertekből, illetve tájékoztatták az érkezőket az aktuális helyzetről.

Tűz tartalom 🔥