keresés menü

Villámvideóderbi: duplaarcú mutánsok, zűrös tesók és a zsebdiktátor

mykki

Írhatnánk posztot külön-külön mindegyikről, de egyrészt többesben szép az élet, és különben is, miért ne terelnénk egybe három klipet, amik ugyan eltérnek egymástól, egyvalamiben mégis hasonlóak: hogy nagyon erősre sikerültek?

Nyissuk a sort (és akár a sört is, ezer bocs) az alterpoprockot játszó, a napfényes Kaliforniában megalakult Grouplove-val, aminek Ways To Go című új dala nem csak annyira kicsattanóan magával ragadó, hogy ember legyen a talpán, aki nem tekeri fel közben a hangerőt, de még egy olyan mozgóképsort is sikerült leforgatni mellé, ami egy szebb (?) Észak-Koreát idéz meg. Az egyetlen, amiért fanyaloghatunk, hogy a hurráoptimista refrént nem dörgölik a képünkbe még egyszer-kétszer:

Folytassuk Mykki Blancóval (nyitóképünkön), vagyis azzal az emberrel, aki nem csak bizarr zenéket és hozzájuk tartozó még bizarrabb klipeket hozott a világra, de temérdek sokat tett azért, hogy a melegek reppelési jogait is érvényre juttassa a hiphop alapvetően homofób típusú, erősen tesztoszteronszagú közegében. A queer rap nyíltan homoszexuális zászlóvivője (akinek nevéhez a tavalyi év egyik legjobb zenéje is fűződik) most új trekkel jelentkezett, ami az előző klip tökéletes hangulati ellenpontozása: morcos, baljóslatú, viszketően nyugtalanító, a főszereplői – köztük Blanco – pedig még egy arcot viselnek a fejükön a már meglévő mellett. Brrr.

Végül a moszkvai származású elektronikus zenei alkotó, Slava klipjével zárjuk rapid ajánlónkat, amiben egy nem éppen megszokott testvéri kapcsolatot láthatunk. A rendező, Eugene Kotlyarenko egy sajtónyilatkozatban azt mondta a klipről, hogy “a legcsúnyább viselkedés néha a legfrankóbb vagy a legszebb egy másik kontextusban” – ezt alighanem vitatnák páran, a videó bámulatos kifejezésmódjába azonban lehetetlen belekötni. Nagy zene, kemény videó, jó estét!

http://youtu.be/tcrl1UQ87wg