keresés menü

Vérvörös Wu-Tang nap lebeg a Gellért-hegy felett

Az egyedülálló égi jelenségre hamarosan egyre többen felfigyelhetnek, és nem csak a magyar fővárosban, de számos környező országban: a hír ugyanis, amivel július elején már többen találkozhattak, az, hogy a keleti parti hiphop szupercsapat, a Wu-Tang Clan európai turnéjának pólóit az elmúlt két évben erőteljes felfelé ívelő és népszerűsödő BP Clothing készítheti – azaz Londontól Barcelonáig minden kis standon ott fog virítani ez a minta koncert előtt és után:

wubp01

Ez nem kis dolog: magyar ruhamárka ilyen kvalitású nemzetközi sztárokat még nem támogathatott hivatalosan, úgyhogy meg is kérdeztük Havas Patrikot, a BP külföldi kommunikációjáért felelős menedzserét (aki, ha éppen nem ezt csinálja, DJ Frequent néven az Akkezdet Phiai háttérembere), hogyan alakulhatott ez így. A válasz röviden: odaadó kitartás. Közepesen hosszan:

“Régóta kapcsolatban állunk a Wu-família európai tagjaival, az ő közbenjárásukkal már elhívtuk fellépni GZA-t és Ghostface-t is, amikor pedig utóbbi eljött, akkor már volt BP Shop is, és tetszett neki a dolog – aztán felvetettük nekik egy együttműködés lehetőségét. De nem volt könnyű menet: egy éven keresztül írogattunk nekik, hogy nagyon szeretnénk kollaborálni velük, és egy álom lenne, de elég sokáig nem kaptam választ, mondván, hogy nagyon sokan szeretnék ugyanezt.

Aztán amikor az idei Bread & Butter kiállításon voltunk Lenkey Ákossal (a BP ügyvezetője – a szerk.) Berlinben, egy álmos délelőtt unalmamban megnéztem az emailemet, hogy mi van, és egyszer csak ott volt a válasz, hogy your time has come, tetszenek a cuccok, hadd szóljon.”

A fentin túl készült egy ilyen is, ez az egyetlen hivatalos hazai Wu-póló, ez már csak Magyarországon árusítva:

wubp03

De visszatérve a nagy igenmondásra: Patrik ugyan maga sem ismeri a pontos okokat, hogy végülis miért kaptak zöld utat, de valószínűsíti, hogy a raplegendák azért észrevették a BP mint márka nemzetközi kibontakozását, klipekben megjelenését (például itt és itt), és ezért mondtak végül igent. A BP ügyeletes grafikusa, Jakab Peti aztán gyártott egy csomó tervet, amik közül a shaolin-rapiskola legnagyobbjai kiválasztottak kettőt, egyiken a Szabadság-szobor felett jön fel a Wu-Tang napocska.

“Berendeltek 2800 pólót a harminc állomásos turnéjukra. Ez az egyik legkomolyabb dolog, hogy elinduljunk nemzetközi szinten” – teszi hozzá Patrik. Meg azt is, nyomatékosítva: ha valaki ezt pénzért próbálta volna elérni, nem jut el ide. Jöhet a következő lépcső.