keresés menü

Válogatás a fa alól: Actress, JJ, Katy B, Sky Ferreira és Ariel Pink új videói

capitalsteez

Azoknak, akiknek a bejglizés és az ajándékbontogatás elterelte a figyelmét a popvilág történéseitől, összegyűjtöttük az elmúlt napokban premierezett klipek közül kedvenceinket. Nyugi, nagyon nem Crosby/Sinatra-kompatibilis bohókás csilingelés jön!

Januárban jön a kísérleti elektronika egyik legfontosabb és leginkább előremutató figurájának, Actressnek az új lemeze, a Ghettoville. Most ezt felvezetendő, a saját kiadójánál mindössze 180 példányban kiadott egy kislemezt. Ennek az A-oldalán lévő Grey Over Blue vonósokkal díszített, leépített technójához egy videóklip is készült, amiben nem látunk egyebet, mint ahogy egy lepusztult tájon pásztáz a kameraszem, miközben a kép hol pixelesedik, hol analóg technikákat idézve hangyásodik. Ünnepek után nagyon fogjuk ezt értékelni.

A svéd indiepop duó, a JJ az elmúlt években minden karácsonyra tartogatott valami kis meglepetést. Ez idén sincs másként, most egy húsbavágó balladát tettek be a fa alá egy csodaszépen fényképezett klippel. “But I know that you’ve never felt that way before. If I’m true I wanna fuck you and never leave no more” – hát ilyesmi sorok vannak a My Boyzban.

London pöttöm vörös ördöge, a dubstep-orientált kalózrádiókból a nívós popzene rivaldafényébe katapultált Katy B február elején hozza ki következő albumát, a Little Red-et, amire már két éve várunk. Erről származik a Crying For No Reason, ami most éppen nem egy basszusokkal öblögetős klubbomba, hanem egy lamentálós elektropop, fénynyalábos díszletekkel a klipjében.

De ne maradjon üres kézzel a hiphop univerzum sem: Capital Steez a Joey Bada$$-famíliához (a Pro Era-hoz) tartozó fiatal brooklyni rapper volt, aki tavaly karácsonykor, 19 évesen öngyilkosságot követett el. Most, egy évvel később posztumusz videóval tisztelegnek előtte, aminek alapanyagát már korábban leforgatták. A végeredmény egy kreatív agymenés, ami méltó a fiatalon elbúcsúzott MC arculatához.

És végül jöjjön az igazi meglepetés: az alternatív ’80-as évekből a jelenbe csöppent Ariel Pink és az idei lemezével nagyot robbantó, a csajpopot egyedien értelmező Sky Ferreira közös klipje. A My Molly kábszis utalgatásai különösen pajkosak annak tükrében, hogy Skyt épp idén csípték el ekivel, mégis az ilyen recsegős, ugralós lo-fi popdalokat nem lehet nem ajánlani a legjobb szívvel az ünnepek alatt – vagy bármikor!