keresés menü

UP Podcast #27 – Statik (Bladerunnaz)

urbanplayer-podcast-statik2

Podcast-szériánk aktuális epizódjának apropójául egy fontos jubileum szolgált: idén ünnepli fennállásának 15. évét Budapest egyik legnagyobb tömegeket mozgató buliszervező-csapata, a Bladerunnaz. Ők voltak azok, akik a 90-es évek végén elsőkként karolták fel itthon professzionális módon a drum & bass ügyét, és tartottak ki mellette máig, miközben a basszusnehéz tánczenék időközben szárba szökkent új fuvallatait is befogták hálójukba, és rendre hívják meg a legaktuálisabb bass music előadókat is. Aki valaha is szeretett tüdőt rezgetni a membránok előtt állva, törtekre, dubstepre, vagy rokonaikra, az jó eséllyel fel tud emlegetni legalább egy BLZ-bulit, ami örökre beleégett az agyába.

A klubokat, korszakokat, műfajokat átívelő diadalmenetről itt olvasható egy hosszabb cikk, ezért ezt mi most nem részletezzük. Egy gyors Q/A-t viszont lezavartunk a krú két Gáborával, a minden buliért felelős Valdival és Statikkal, ami egy lefelé görgetés után máris olvasható – és persze utóbbitól kértünk egy mixet is az elmúlt másfél évtized kedvenc zenéivel (trekklista erre).

https://soundcloud.com/urbnplyr/up-podcast-27-statik

Legforróbb buli(k)?

Távoli múltban a ‘best ever’ az a Fields of Joy a Garancsi tónál, Fields of Joy 3 a Citadellán és Andy C a Mokka Cukában, a legelsőnek számító BLZ buli (Fresh & Vegas), a vigadós Matrix, a a NYE-ek Future Cut-al vagy éppen Kemal-lal és a Usual Suspects-el, első Total Science a Living Room-ban. A Chase & Status, Scuba, Dixon, edIT és Glitch Mob premierek.

A közelmúltban: tavaly a Virus 15, az I Am Legion (Foreign Beggars x Noisia) koncert, Blackout Night a Black Sun Empire-el és az Upbeats-el, DJ EZ garage oktatása, Oneman eklektikus szettje, Goldie 4 órája, Loxy + Ink múltidézése, a beöltözős Therapy Sessions Halloween bulik,  a legutóbbi UKF party vagy Mala és Youngsta búvárkodása.

Legnehezebben véget érni akaró buli?

Pozitív értelemben az első Fields of Joy, másnap délutánig ment a mókázás Garancson.Valamint a múlt héten a Bladerunnaz születésnap reggel 7-es befejezéssel.

Negatív értelemben: jópár éve összeomlott a Heathrow reptéren az új terminál miatt a csomagtovábbító rendszer, emiatt teljesen bedugult az egész. Rengeteg járatot töröltek, épp Sziget volt, nálunk ragadt plusz egy napra az Upbeats, és giga késésekkel jöttek meg a fellépők. Sok végtelen várakozás a reptéren…

Valdi, Statik, illetve a Technológia Vívmányai
Valdi, Statik, illetve az Érintőképernyős Kommunikáció

Legemlékezetesebb pillanat?

Amikor kitört az izlandi Eyjafjallajökull vulkán 2010-ben. Az egész európai légteret lezárták a vulkáni hamu miatt, de a Noisia és a Black Sun Empire legénysége autóba szállt a kedvünkért és így jött el Budapestre.

Friction beugrása Andy C helyére egy aznapi lemondást követően. Akkor még MySpace-en próbáltuk megnézni, ki tudná pótolni. Frictionnek épp szabadnapja volt, amikor hívtuk, akkor landolt Londonban az előző esti prágai buli után. Kért 10 perc gondolkodási időt, lemondta a családi programot és jött!

Legjobbfej dj?

Az említett Friction, a Noisia és a BSE a fentiekért mindenképpen. A Sides, Storm, Ant TC1 Ed Rush, Goldie szuperjófejek. DJ Lee a vitriolos beszólásaiért, Dylan a poénjaiért, Camo és Netsky pedig a segítőkészségükért és közvetlenségükért.  A rendkívül értelmes Panacea vagy a Hidden – Eye-D páros. Stamina, ahogy a tenyeréből eteti a közönséget, MC DRS, SP MC. Szerencsére egyébként több a pozitív élmény, mint a negatív.

Legnehezebb eset dj?

Original Sin aki szerződése ellenére 40 perc játékidő után be akarta fejezni a szettjjét a legutolsó hungexpos Fields of Joy-on, úgy hogy az utána következő Sub Focus még a helyszínen sem volt. Néha DJ Marky is elég zsémbes tud lenni a pultból kilépve. A könnyedebb zenét játszó liquid DJ-k általában nagy bajkeverők, Commix, Calibre, Hybrid Minds, Alix Perez, Zero Tolerance – például velük volt már bulihuligánkodós élményünk.

Calibre és DJ Die vigyorog a Bladerunnaz születésnapi tortája mögött a Corvintetőn
Calibre és DJ Die vigyorog a Bladerunnaz születésnapi tortája mögött a Corvintetőn

Legnagyobb szervezői stressz?

A már említett vulkánkitörés. A géplekésések és lemondások általában mindig érzékenyen érintenek. DJ Sizenine halála után az első bulik. A West Balkán tragédia – aznap párhuzamosan egy másik helyszínen Lifted Night-ot csináltunk, az akkor utoljára dnbt játszó SPOR-ral -, amikor megérkeztek az első hírek, hogy mi történt. A 15 év alatt egyetlen lemondott, és elmaradt bulink (egy Therapy Sessions).

Legnagyobb szervezői megnyugvás?

Amikor kijön a fellépő a reptéri váróból, és amikor másnap mindenki csak elégedetten nyilatkozik egy buliról.

Legkomolyabb terv a nem túl távoli jövőre?

Andy C április végén egy új helyszínen, Outlook launch party május végén. Bladerunnaz 15. bulik a fesztiválokon, újra Bladerunnaz hajó az Outlook fesztiválon és egy két hetes szabadság valamikor az évben.

blade15

Bladerunnaz Facebook itt,
a fenti mix trekklistája meg itt!