A háromcsíkosék bejelentették, hogy új gyárat nyitnak Németországban, ahol 2017-től már nem emberek, hanem robotok gyártják a cipőket.

Több, mint húsz évvel azután, hogy a német márka Ázsiába költöztette a gyártósorait, Herbert Hainer vezérigazgató bejelentette, hogy a dél-német Ansbachban megnyitják az első úgynevezett Speed Factory-jukat.

A 4600 négyzetméteres, még épülő gyártelep tulajdonképpen azokat a munkafolyamatokat automatizálja, amiket most Ázsiai emberek végeznek. És amiknek az európai normáktól nagyban elmaradó munkakörülményeit rendre fel szokták hánytorgatni a ruházati óriásoknak.

Az egésszel egyértelműen az a cél, hogy gyorsabban és az eladási helyekhez közelebb történhessen meg a termelés – tehát gazdaságosabban.

Az Adidas az idei év harmadik negyedében tervezi tesztelni a robotok által összerakott első 500 pár lépőt.

A nagytermelés pedig majd ennek függvényében valamikor 2017-ben indul, de ugyanebben az évben már tervben van egy amerikai Speed Factory nyitása is. Hainer határozottan leszögezte, hogy nem tervezik azonnal lecserélni az ázsiai alvállalkozóikat.

“Nem célunk a teljes automatizáció”

– tette hozzá Gerd Manz technológiai vezető.

Az Adidas egyébként 301 millió pár cipőt gyártott le 2015-ben, ezt évente 30 millióval kell növeljék, hogy elérjék a 2020-as céljukat. Ebben segíthetnek az új robotgyárak, amilyenekből hosszabb távon Angliában és Franciaországban is nyitnának, sőt az is tervben van, hogy idővel a német válogatott meze is otthon készülhessen. A robotok által összetett cipők egyébként az Ázsiában készültekkel megegyező árban kerülnek a boltok polcaira.

Az Adidas az utóbbi időben dráguló gyártási költségekkel szembesült Ázsiában, ahol kábé egymillió ember dolgozik nekik. Miközben az ősrivális Nike szintén automatizált gyárakat tervez építeni.

(via)

Igazán kifinomult magasélet: megjött a Roadster print! Lapozz bele, rendeld meg, élvezd! (X)