keresés menü

Kihallgattuk, hogy milyen zenei programokkal készül a huszadik évadára a Trafóház

Egy átlagos évadban mindössze húsz zenei esemény van a Trafóban, viszont ezek évről évre olyan minőséget képviselnek, hogy nem csak a hazai, hanem külföldi zenészek számára is az egyik legvonzóbb budapesti helyszín tud lenni a színházként is működő nagyterem. Az idei szezonra a korrábiakhoz hasonlóan olyan előremutató előadókat próbáltak lekötni, akik zeneileg előremutatóak, és korunk illetve napjaink releváns kérdéseire is valamiféle választ adnak a műveikkel.

Szabó Bálint zenei szervező elmondása szerint számára az évad legizgalmasabb zenei eseménye az Electrify széria keretein összehozott Holly Herndon koncert.

Az amerikai zenészt már három éve próbálják elhozni, most azonban ez nem csak hogy összejött, hanem egy mindössze néhány állomásos miniturné kereteiben érkezik Herndon egy nyolctagú kórussal és egy színházi elemeket is tartalmazó műsorral a Trafóba, így a magyar közönség azon kevesek közé tartozik, amely megjelenés előtt ismerheti meg az új lemezének az anyagát.

Holly Herndon mellett hazai részről egyébként még Bartha Márk lép fel, és bár nevet még nem mondhatok, de a november 25-i este harmadik előadója nagy valószínűséggel egy személyesen Herndon által protezsált művész lesz. Eventó itt van, ha goingra nyomtok, tuti, hogy elsőkézből jönnek folyamatosan az infók.

  • Szokás szerint a kísérleti, új megközelítésű zenészeket felvonultató UH Fest két kiemelt napja a Trafóban lesz.
  • Folytatódik az indiai zenés sorozat a megszokott nyugatitól nagyban eltérő hangzásvilágokkal. Harjinder Pal Singh a kasmíri cimbalomjátékot mutatja be.
  • Októberben lesz egy afrobeatbuli Fela Kuti élete és munkássága előtti tisztelgésként. A sztárvendég Dele Sosimi lesz, aki egy évtizeden át billentyűzött Fela Egypt 80 nevű bandájában.
  • A jazz tekintetében továbbra is az a törekvés, hogy ne csak simán friss előadók érkezzenek, hanem olyanok is, akik úgy is tudnak működni, ha el vannak pakolva a székek, tehát a műfaj gyökereihez hűen táncolható zenét csinálnak. A novemberben érkező Thomas de Pourquery és zenekara mindenképpen ezt a szemléletet képviseli. Olyan nevek a hivatkozási pontjaik, mint a Sun Ra, Mingus vagy Coltrane, de a Joy Division vagy a Sex Pistols világa sem idegen tőlük.
  • Decemberben pedig olyan hazai zenekarok érkeznek az ünnepi koncertjeikkel, mint a Middlemist Red, a Qualitons és a Fran Palermo.

Hamarosan egyébként érkezik egy Trafóm nevű okostelós alkalmazás, amivel mobiltelóról lehet követni a Trafó eseményeit, és mindenféle egyéb infókat lehet megtudni az előadásaikról, fellépő művészeikről.

Tűz tartalom 🔥