keresés menü

Továbbkristályosítva: a 12 legjobb XX remix

Az elmúlt pár évben talán nem is volt más olyan zenekar, amelynek dalait annyian próbálták volna újraértelmezni, mint a brit xx zenekarét. A siker és a velük kapcsolatos felhajtás mellett nyilvánvalóan rásegített erre, hogy a számaik zenei alapjai általában egyszerűen, szellősen hangszereltek és legtöbbször jól felhasználható, minimális gitármotívumokra épülnek, amely tényezők természetesen kifejezetten jó alapanyagot szolgáltatnak a remixerek részére. A hivatalosak mellett épp emiatt regimentnyi bootleg, azaz  nem hivatalos változat is készült, mi pedig megpróbáltuk összeszedni egy tucatot a fellelhető legjobbak közül.

the-xx

Stílussal kapcsolatban nem volt megkötés, de igyekeztünk nemcsak táncolhatóakat, de azokat is beválogatni, amelyek valamilyen trükk, vagy hangzás, hangulat, esetleg más miatt érdekesek. Ez nem is volt annyira nehéz, egy szabályt azonban hoztunk: minden producertől csak egyet válogathatunk be. Akkor tehát íme a lista, amiből még Tiga és a Mount Kimbie is kiszorult:

12. The xx – Fiction (Synapson Remix)
Rém egyszerű, de kellőképpen hatásos mix egy francia párostól, amely ebben a mezőnyben azonban csak az utolsó helyhez elég. A kiállás rész óvatos dobszóló-részletét különösen kedveljük és érdekességképpen megjegyezhető, hogy a karakteres francia elektronikus hangzás semennyire sem hallatszik náluk. Hát így múlik el egy nagy nemzet dicsősége!

https://soundcloud.com/synapson/the-xx-fiction-synapson-remix

11. The xx – Crystalised (Rory Phillips Mix)
Diszkó, diszkó, diszkó! Olyan, amilyet a norvég űrdiszkó triumvirátustól vártunk volna, csak Rory Phillips sokkal pofátlanabbul a legalapvetőbb megoldásokból építi fel remixét. Talán pont ezért ellenállhatatlanul csábít némi “egyet jobbra – egyet balra” táncolásra és már vizionáljuk is a diszkógömböt a szobánk plafonjára.

https://soundcloud.com/roryphillips/xx-remix

10. The xx – Angels (Shadow Child unofficial VIP)
Az amúgy más álneveken régóta pályán lévő Dave Spoon is készített egy remixet, amely azonban nem hivatalos remixe az Angels-nek. A Shadow Child nevű projektje esszenciális bass music, így ez a remix is ebben a stílusban mozog. Shadow Child egyébként rengeteg remixet készít és ezen is hallatszik a rutin és a profizmus, semmi sallang, kiszámított részletek, abszolút a londoni klubok védjegyét magán hordozó VIP verzió.

9. The xx – Fiction (Marcus Worgull Remix)
Egészen friss remix Worgull úrtól, amelynek a gerincét az eredeti dalból kiemelt gitártémát mímelő, menetelős és kérlelhetetlen basszusmenet adja. Erre úsznak rá óvatosan az ismert motívumok. Nem egy túlgondolt darab, de valamiért nagyon szeretjük.

8. The xx – Islands (FaltyDL Remix)
Bár az Islands eredetileg egy egészen vidámnak tekinthető dal az xx érzelmi palettájához mérten, a FaltyDL név mögé rejtőző Drew Lustman mégis kifejezetten fenyegetővé varázsolta azt. Szupermély basszusok (amelyeket egyszer szívesen meghallgatnánk embermagas hangládákból), megtört ütemek, a vokál rész pedig mintha egy tükör-labirintusban tévelyegne.

http://www.youtube.com/watch?v=AyPGz8ZKRUg

7. The XX – Crystalised (Edu Imbernon remix)
A fura nevű Edu Imbernon annyi energiával tölti (pumpálja!) fel az enerváltság nagyköveteinek dalát, hogy márcsak emiatt is mindenképp helyet követel listánkon. Az ötödik percnél beúszó zongoránál pedig végleg meg vagyunk véve. De mikor is kell ennek megszólalnia? Hát persze, hogy hajnalban a zárószám előtt, még egy utolsó lendületet véve.

6. The xx – Sunset (Kim Ann Foxman remix)
A Hercules and Love Affair, immár önállósult archetipikus hipszterlánya, Kim Ann Foxman kifejezetten konzervatívan nyúlt az xx dalához. 909-es perkák és savas basszusmenet, emellett pedig tulajdonképpen csak felerősítette azt a kies, nagy tereket átölelő érzetet, ami az eredetit is jellemzi. Ez egy berlini naplemente, kérem szépen.

5. The xx – You’ve Got The Love (Theophilus London Remix)
Figyelj, nem bonyolult: 1986-ban John Truelove (!) rákeveri Candi Staton soul-énekesnő éneksávját Frankie Knuckles house ősklasszikusára, amely dalt 2009-ben a Florence + the Machine dogoz fel, majd ebből születik újabb feldolgozás, ezúttal az xx részéről, melyet az örök underground-kedvenc, Theophilus London vesz kezelésbe és készít belőle egy rap számot. Az egyébként leegyszerűsített sztori végeredménye egy igazi csajozós, könnyen táncolható partikedvenc.

https://soundcloud.com/nickraymondg/the-xx-youve-got-the-love-theophilus-london-remix

4. The xx – VCR (Four Tet remix)
A nemrég a Balaton Soundon fellépő Four Tet két remixet is készített az xx számára, amelyek közül, mi a korábbit, az első lemezes VCR-hoz készültet kedveljük. Ugyanis míg az Angels esetében azt érezni, hogy nem igazán tudta mit kezdjen a dallal, addig a mi választottunk Four Tet legjobb oldalát mutatja és sok-sok dob, okosan szétvagdosott ének-töredékek, folyamatos rétegződés jellemzi.

3. The xx – Angels (Bodhi Remix)
Az angol páros a tavaly felfutó és az angol színtért megtermékenyítő future garage stílusra hangolta át a második albumról elsőként megismerhetett Angels-t. A kedvesség, ami az eredeti dalt jellemzi, más eszközökkel elérve ugyan de itt is kihallható és bár a basszus kifejezetten hangsúlyos a dalban, de inkább finoman késztet mozgásra, nem hivalkodik, nem röfög. A több mint félmillió meghallgatás ebben a kivételes esetben tényleg magáért beszél, megérdemelt a dobogós hely.

https://soundcloud.com/bodhi-music/the-xx-angels-bodhi-remix

2. The xx – Sunset (Jamie xx Edit)
Bevalljuk, szívesen kölcsönkérnénk pár napra a zenekar agyának, Jamie xx-nek a zenei tehetségét. A még mindig csak 24 éves srác, csak akkor hibázik, amikor az együttes egyes dalaiban hagyja, hogy csak a másik két tag érvényesüljön. És bár a Sunset ezen verziója csak egy edit, mi úgy értékeljük, hogy ezáltal nyerte el végleges formáját a dal, egyensúlyba hozva a részleteket: az izgága basszus alapot az ének könnyed sejtelemségével. Egy vízparti telken szinte mindennap meghallgatnánk a naplementéhez.

http://www.youtube.com/watch?v=ofe_htVvaaY

1. The xx – Reunion (Âme Remix)
Sajnos ez annyira új, hogy teljes egészében egyelőre nem streamelhető, de mit csináljunk, ha a német páros ezúttal is megverte a mezőnyt. Ebben a Renuionban ugyanis el lehet veszni, mégis végig fogják a kezed és átvezetnek a több szekcióból felépített, mégsem széteső nyolc percen. A feszültség és az izgalmasság egészen a végéig megmarad, olyannyira, hogy egy remek kiállást követően, szinte minden előzmény nélkül a remix második fele egy már-már Burialt idéző végkifejletbe torkollik.

https://soundcloud.com/temporary_secrets/the-xx-reunion-ame-remix