keresés menü

Tíz éves a Deck Attack! – Beszélgetés Infragandhival

Idén lett tíz éves a pesti partiélet egyik fontos fogaskereke, a Deck Attack-kollektíva. Ennek apropóján ők meghívták a Punks Jump Upot egy közös bulizásra – tovább bővítve azoknak a király előadóknak a listáját, akiket az ő jóvoltukból hallhatunk Magyarországon zenélni. Mi pedig a DA központi figuráját, Infragandhit kérdeztük a szülinapról, múltról, jövőről és a mixkészítés filozófiájáról.

infrag

URBNPLYR: – Hogy-hogy így késve jött a 10 éves szülinap?

Infragandhi: – Semmi tudatosság nincs a dologban, így alakult. Természetesen év elején, a tényleges szülinapon szerettük volna, ám akkor ilyen-olyan okokból elakadt az ügy. De az is lehet, hogy csak az istenek akarták így.

UP: – Cyborg Templarral honnan ismeritek egymást? Hogy találkoztatok?

Infragandhi: – Mindketten az ország észak-nyugati sarkából jövünk. Már jóval a Budapestre költözés előtt barátok voltunk, aztán kis fáziskéséssel ugyan, de mindketten a 98.6-os frekvenciára igazoltunk. A többi már Deck Attack-történelem.

UP: – Ha a Deck Attackre gondolsz, akkor mire vagy a legbüszkébb?

Infragandhi: – Arra, hogy jónéhány formációt emeltünk sztárstátuszba a hazai klub- és fesztiválszíntéren. Az első Koop koncertre az A38-on. Az első Nicolas Jaar-interjúnkra a rádióműsorunkban, amikor élő adásban hívtuk fel New Yorkban. Épp a másnapi filozófia-dolgozata fölött görnyedt. Ez körülbelül három éve volt. Arra, hogy ennyi év után is teltházas bulikat csinálunk, hetente, egy akkora helyen, mint a Fogas.

UP: – Meglehetősen változatos az általad készített szülinapi mix, amit a tíz év során Budapestre hozott fellépők trekkjeiből állítottál össze. Számodra mi az a szál, ami mentén ezek felfűzhetőek egymás után?

Infragandhi: – Egyszerűen nem tudom kinőni azt a rigolyámat, hogy egy mixnek íve kell legyen, hogy egy történetet kell elmesélnie. Így egyértelmű volt, hogy prológus kell az elejére, hogy valami lassú szépséggel kell indulnia. Erre a Boozoo Bajou kínálta magát. Ahhoz már ragasztani lehetett a Ralph Myerz himnuszát. Ezután a tempó és a hangulat funkosabb dalokért sikoltott. Ebből a blokkból a Kraak & Smaak látszott alkalmas átvezetőnek a diszkó és a határozottabb elektronika felé. Az volt az egyik fő kihívás, hogy hogyan tudok megérkezni a Zero dB techno-közeli szilaj hangütése felé. Egyértelmű volt, hogy az lesz a tetőpont, onnét már ejteni kell. És az volt még a kérdés, hogy a house-trackek után hogyan szálljon el a vége. Ezt egy trükkel oldottam meg, ezért kellett kétféle verzióból összefűzni a Little Dragon-számot.

UP: – Mely események számítottak mérföldkőnek ebben a tíz évben?

Infragandhi: – A sikeres start a Kultiplexben, aztán a Futó utcai West Balkán, ahol eseti rendezvényből heti klubest lettünk, majd az 5 éves szülinap a Merlinben, az akkor épp a csúcson lévő Kraak & Smaak koncertjével. Az ismert sörös cég által támogatott évek, amikor a legnagyobb bulijainkat rendeztük az A38-on. És – bár negatív értelemben – a West Balkán tragédia. Aktuálisan pedig a Fogas Ház ajánlata, hogy legyünk ott, és ismét hetente.

deckattack1
Deck Attack = fanki hangulat

UP: – Az utóbbi időben meglehetősen sok dj- és egyben szervezőbrigád jelent meg a budapestiv éjszakában. Mit gondoltok róluk? Befolyásolja ez a ti működéseteket?

Infragandhi: – Mindig is nyitottak voltunk a hazai színtéren tevékenykedő más dj-k és kollektívák felé, de most, amióta a Fogasban tanyázunk, kifejezetten koncepció lett, hogy hétről-hétre vendégül látunk valakit vagy valakiket itthonról is. Palotai Zsolt, Zságer Balázs, Kovary vagy például Kid Panel például visszatérő vendég lett, de jön majd a Dublic, Chris SU vagy Waxman is. Mindegyikük más-más zenei világ. Ezt bírjuk, így vagyunk hetente más módon helyzetbe hozva.

UP: – Ha három 2013-as trekket kéne megnevezned, ami előrevetíthetné a Deck Attack következő tíz évét, akkor melyek lennének azok?

Infragandhi: – Ilyet biztosan nem tudok mondani. A bulikon is azt szeretem, hogy dunsztom sincs, mi fog történni, mi fog szólni tíz perc múlva. Tudok mondjuk kibökni néhány trekket, ami előrevetítheti a Deck Attack következő fél évét. Claptonetól a No Eyes, a Grumtól The Theme és az Author teljes lemeze (Forward Forever), arról nem tudok egy dalt választani. Most ezek jutottak eszembe. De holnap valószínűleg egészen másokat mondanék.

A szülinapi bulira itt lehet becsekkolni, ez pedig az eseményen fellépő Punks Jump Up klipje kedvcsinálónak: