keresés menü

Három leányzó tízéves szövetsége a magyar zenékért

Urbanplyr: – Mikor kezdtétek a Ten Years Before-t? 

Ten Years Before: – A Zeneipari Hivatalban ismertük meg egymást, ahol zeneipari menedzsmentet tanultunk. Hamar felfedeztük a közös érdeklődési körünket: nagyon szeretünk új zenéket felfedezni és ezeket másokkal is megosztani. Imádjuk a koncerteket, és rengeteg kisebb zenekart ismerünk.

Balról jobbra: Jezerszky Viki, Vitéz Anikó és Rákosi Timi

A közös munka 2015 elején kezdődött, amikor egy olyan szakmai gyakorlati lehetőséget kaptunk (Rákosi Timi és Vitéz Anikó), aminek részeként saját projektet is kitalálhattunk. Ekkor dolgoztuk ki ötletünket. Azt tapasztaltuk, hogy sok az ígéretes, hazai zenekar és előadó – ám nem feltétlenül kapják meg az előrejutáshoz szükséges publicitást, segítséget. Nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem játsszák őket a rádiók, se a zenecsatornák és mindezek miatt sajnos a közönség is nehezen talál rájuk. Mindezek megoldásaként, egy zenei karrier lépcsőfokának született meg a Ten Years Before, harmadik alappillérünk, Jezerszky Viki csatlakozásával.

UP: – Honnan jött a név?

TYB: – A Müsziben egy hanglemez börzén voltunk, amikor hirtelen megpillantottuk a Ten Years After zenekar egyik lemezét. Rögtön meg is fogta a fantáziánkat! Hiszen régen egy zenekarnak tíz év kellett, hogy befusson és ismert maradjon. A nálunk játszó zenekarok most vannak ennek a tíz évnek az elején, illetve azon munkálkodunk, hogy ez a tíz év ne tíz év legyen, hanem sokkal kevesebb.

UP: – Műfajok tekintetében milyen zenekarokkal foglalkoztok?

TYB: – Folyamatosan kutatjuk a fiatal tehetségeket, állandóan pörög a YouTube, Spotify, SoundCloud a lejátszóinkon. Ezenkívül figyelemmel kísérjük a zenei blogok, segítőink és barátaink ajánlásait, illetve sokat járunk koncertekre is. Műfaji korlátozás nincs, nyitottak vagyunk minden stílusra a könnyűzenén belül. Az első estünkről a Zombori például a világzenét képviseli, de volt már elektronikus, vagy épp rock zenekarunk is.

Pár fontos mércét azonban figyelembe veszünk döntés előtt: a zene legyen aktuális, friss, az előadó legyen tehetséges, feltörekvő, a produkció képviseljen minőséget. Csak olyanokat hívunk meg fellépőnek, akikben látjuk azt a potenciált, hogy a magyar zenei élet meghatározó alakjaivá válhatnak és akikre mindannyian rábólintunk.

UP: – Mit jelent számotokra a siker ebben a közegben?

Azt, ha minél több helyre el tudjuk juttatni a jobbnál jobb zenekarokat és így megismeri őket a nagyközönség. Illetve az, ha ezáltal nyitottabbá válnak az emberek a kortárs hazai új, friss zenékre és rájönnek, hogy nem csak az létezik, amit minden nap hallanak. Ekkor érezzük úgy, hogy munkánk már nincs hiába.

UP: – Október 8-án, azaz most csütörtökön a Mikában indítjátok az őszi szezonotokat a Klustersszel és a Kiddóval. Ha egy-egy mondatban és 1-1 számmal kéne bemutatni a Klusterst és a Kiddót, akkor mik lennének azok?

Klusters: Hearts Decline

“Az éjszakai ragyogást elhozó, okos, elektronikus zene élő hangszerekkel.”

Kiddo: Tornádó

“Összetett, bátran kísérletező, kreatív sub pop magával ragadó klipekkel.”