keresés menü

Egy zeneünnep evolúciója: ezek voltak a hétvégédet megcsináló Telekom Electronic Beats Fesztivál mérföldkövei

Mára a Telekom Electronic Beats az őszi klubszezon egyik, ha nem a legfontosabb városon belüli zenei fesztiválja lett az országban. Most pénteken és szombaton olyan nevek érkeznek az Akváriumba, mint a Bat For Lashes, a Floating Points, KiNK vagy Julio Bashmore – ami azért remek dolog, mert egy multi végre a popkultúrába is beletölti a millióit, és bár nyilván magentaszínben fog úszni az Erzsébet tér, de legalább olyan előadókat nézhetünk meg egy-egy este leforgása alatt, akik talán még éveken belül sem jöttek volna el.

Arra gondoltunk, király lenne, ha kicsit összefoglalnánk, mikor és honnan indult az egész EB-sztori. Kronológikus rendbe szedtük a Telekom Electronic Beats legfontosabb mérföldköveit, hátha valaki nem tudná betéve.

2000

A Deutsche Telekom AG megalapítja az Electronic Beats-et.

2001

Az első tévéműsor a Viván. Ill-Young Kim moderátor így emlékszik vissza a Daft Punkkal készített interjújára: “Ültek a stúdióban azokban az őrült maszkjaikban, és minden kérdésre fonetikusan válaszoltak a LED-kijelzőiken keresztül, anélkül, hogy egy árva szót szóltak volna.”

2005

A felpörgés éve: megjelenik az első nyomtatott magazin, beindul a webszájt, és jönnek a Slices DVD-k.

Magazine 2005

2006

Épp tíz éve, hogy beszálltunk a buliba! Az ugyanis az első budapesti Telekom Electronic Beats Fesztivál éve a Groove Armadával, Boy George-dzsal, Nightmares On Waxszel és Zoot Womannel.

2011

Néha a jelentéktelennek tűnő dolgokból lesz történelem: 2011-ben a moderatos srácok ejtőernyőztek vicces ruhákban az EB TV műsorán.

2013

Először tudósított a Telekom Electronic Beatsről az Urbanplayer, azaz mi. Ebben az évben indultunk ugyanis.

2014

Kiderült, hogy James Blake jön a budapesti EB-re. Több se kellett a szofisztikált trubadúr rajongóinak és az ő ismerőseiknek, meg az ismerőseik ismerőseinek, a jegyek gyakorlatilag rögtön elfogytak.

2015

Az egynapos zenés őrületből városi fesztivál lesz Budapesten. A technológia, az egyéb művészetek, a gasztró és a divat is bejönnek a képbe (a hagyomány pedig idén is folytatódik filmklubbal, ingyenes zenekészítő workshoppal, meg innovatív mobiltelefon-hekkelős balhéval).

2016

Nyilván találkozunk idén is a színpad előtt, a magenta súrlófényekben!

Fotók: Unger András, Electronic Beats

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥