keresés menü

7 dolog, amit nem tudtál a Berghain vezérrezidens DJ-jéről, Ben Klockról

Az most már biztos, hogy szeptember 13-tól 15-ig festői háttér előtt, a dunai panorámás Várkert Bazárban gyűlhet össze a friss szellemű house és techno hazai rajongótábora, ahol nem csak külföldön is erősnek számító nevekkel felvértezett éjszakai buli, de kiegészítő nappali programok is várják azokat, akik emlékezetes módon vennének búcsút a nyártól.

Utoljára két éve volt Budapesten EB Feszt, épp ideje volt a folytatásnak, és külön izgalmat helyez el a képletbe a tény, hogy a szervezők idén kifejezetten DJ-központúra szabták a felhozatalt, súlyos központi alakkal: Ben Klockkal.

Ő a berlini technotemplomként emlegetett Berghain tartóoszlopa, az egyik első név, aki a techno műfajának felemlegetésekor 2018-ban az eszünkbe juthat. Azon túl, hogy Ben és a berlini underground szétválaszthatatlanul összeforrt, és hogy maratoni szettjei mindig elképesztő energianapalmok, mondunk még pár okot, hogy miért érdemes megnézni a faszit!

1. A lemezelés előtt volt bébiszitter, grafikus és utcazenész is

Akit ennyiféle fából faragtak, attól minimum százárnyalatú szettre lehet számítani – mármint persze a technó mezsgyéin belül. Ja, egyébként öltözött be Mikulásnak, árult olívabogyót piacon, és pultozott is, hát hogyne.

2. “Ha turnézol, nem DJ vagy, hanem atléta.”

Ki mondta ezt a páratlan megfejtést? Hát persze, hogy Ben Klock! Aki koffein vagy szesz helyett importált gyömbérteát iszik a reptéren. És volt még egy másik hasznos javaslata is az őt egyszer turnéra elkísérő Mixmag újságírónak: “aludj, amikor csak alkalmad van rá.”

3. Képes volt a saját fényeit elvinni az egyik bulisorozatára

Mert néha nem elég, ha csak a DJ-pult néz ki ugyanúgy. Itt beszél is a szupertudatos német a Photon nevű szériáról:

4. Nem hitte, hogy a siker neki való

Egy interjúban láthatóan elérzékenyülve elmondta, hogy ez a gondolat sokszor megtámadta az élete folyamán, és nagyon sokat kellett harcolnia ellene. Sőt, egy ponton, a kétezres évek elején majdnem ki is szállt a DJ-zésből, nem volt rezidenciája, nem érezte a vájbot, bevillant neki, hogy talán nem ez a sorsa – de végig ott motoszkált a fejében, hogy talán csak nem találta még meg a megfelelő környezetet a szenvedélyéhez. Ami végül megjött 2004-ben a Berghain formájában.

5. Nem fél a nem technós közegtől

Ben Klock bevallottan szereti magát néha kényelmetlen szerepbe helyezni, így pusholva magát – például ezért vállalt el egy fellépést a Coachella fesztiválon, aminek közismerten nem sok köze van a technóhoz. De imádja, amikor valaki, aki soha nem volt a műfaj híve, közli vele, hogy teljesen megváltoztatta őt az az éjszaka. “Csodálatos érzés valakit elsőként bevezetni ebbe a zenei világba” – mondta.

6. A leghosszabb DJ-szettje 13 órás volt.

Egyedül. Kebelbarátjával, Marcel Dettmannal együtt toltak már le 16 órát is. A kérdésre pedig, hogy mi tartja ilyenkor ébren, annyit válaszolt: egy kis pezsgő, egy kis kávé, de mindegy, mert a flow miatt imádja ezeket a maratonokat. “Van, aki 13 órát bír aludni, én 13 órát bírok játszani.”

7. Szerinte egy jó DJ-szett úgy néz ki, hogy:

“Nincsenek gondolatok a fejemben, csak követem az intuíciómat, a tökéletes egyensúlyt a hipnotikus belső trippelés és az erős energiák között.”

ÁMEN.

(Infók innen, innen, innen, innen.)