keresés menü

Tegnap furák voltak, holnap menők lesznek: a tegnapi UH demo 3 legjobbja

Tegnap érkezett el negyedik részéhez az Ultrahang Fesztivál kistesó-rendezvénye, a fura/izgalmas/formabontó kezdő előadókat felvonultató UH Demo. Megnéztük ezt tavaly az R33-ban, most pedig a Kontra Klubban folytattuk jó szokásunkat. Mielőtt a három kedvencünkre térnék rá, annyit még megjegyeznék, hogy ugyan a tavalyival ellentétben most könnyű volt meghúzni a három legjobb és a többiek közti vonalat, mind a hét műsor jó vagy érdekes volt valamiért.

3. Carla Under Water

Ambientből, lebontott jazzből és beszédfoszlányokkal színezett field musicból összemontázsolt alapok hömpölyögnek, amikre hol túlvilági bálnaénekre hasonlító hangon énekel a projektet egyszemélyben megtestesítő Tulipán Máté, hol pedig előkap egy szaxofont és free jazzes hangdarabokkal szórja tele a kísérteties textúrákat. Ahogy a soundcloudján is látható, eddig főleg Farbwechsel-közeli előadókkal dolgozott együtt, de a rövidke fellépése alapján én nagyon meghallgatnék tőle sokszor egy teljes saját anyagot.

2. Mt. Kailash

Ez a négytagú zenekar olyan effektorgiákba kicsapódó pszichedelikus rockot tolt, hogy lehetetlen volt eldönteni, hogy valami Jodorovsky-s sivatagban, vagy épp a holdon járunk. Főleg a szétcsavart, ezerféleképpen szóló gitár és a dobossrác vitte a showt, de a szenvtelenül játszó szintis és basszusgitáros is fontos tényezői voltak az összképnek. A legtöbb hasonló zenekarral szemben ők nem álltak meg a témázásnál, tényleg húztak befele, örvénylett az egész. Még az se zavart, hogy a nem túl sok vokál teljesen alul volt keverve. Egy régi demójukat itt tudjátok meghallgatni, noha élőben sokkal bombasztikusabban szól az egész.

1. Drone Travolta

Hát igen, ez épp úgy indult, ahogy a zenekar nevéből sejteni lehet. Iszonyú mélyek pulzáltak tompán, aztán a háromtagú zenekar (?) lassan elkezdte építeni a maga posztapokaliptikus vízióját. Folyamatosan jöttek a mindenféle zörejek, totál szétzengetett gitárhangok, amk nem is akkordok voltak, hanem szinte érintésre bevibrált a hangszer. Aztán egyszer csak robbant az egész és átfordultak valami súlyos noise-ba. Majd ennek végeztével az egyik srác (aki a képen is látható) emelte poharát, és mint egy szellemes vőfély búcsúzott a földbedöngölt közönségtől: “Köszönjük szépen, egészségetekre!”

https://www.youtube.com/watch?v=j6a2hXUacyE

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥