keresés menü

A Spotify bárgyú videóba butította az elektronikus zene komplett történetét

Nem ritka, hogy amikor bizonyos oldalak – a Facebooktól kezdve egészen a PornHubig sorolhatóak a példák – kinövik magukat a saját kereteik között, akkor megerősödik a társadalmi szerepvállalás igénye is. Most a Spotify is elkezdte szorgalmazni a dolgot a maga módján. Egy olyan sorozatot próbálnak beindítani, amiben rajzfilmes útmutatással mutatják be a hallgatóknak a kedvenc műfajaik történetét.

Az vitathatatlanul tök jó ötlet, hogy még a Wikipediánál is egyszerűbben lehessen a dolgok mélyére pislantani. Azzal sem volt gond, hogy első részhez az EDM-et választották ki. Csak az kár, hogy nevetségesen béna lett az egész.

Annyi derül ki ugyanis a kisfilmből, hogy régen Chicagóban és Detroitban periférikus társadalmi csoportok új hangzásokat találtak ki, majd a house és techno népszerűbbé válásakor jött a három nagy ellenség: kizsákmányoló kapzsi klubtulajdonosok, a könnyű eki helyett a kemény drogok, valamint a politika is agresszív betiltásokkal próbálkozott.

Erre Brooklynban Frankie Bones és Adam X kitalálták a PeaceLoveUnityRespect koncepcióját. (Hú, micsoda újdonság!) És a mai EDM ugyan már nem rendelkezik olyan politikai töltettel, mint a gyökerei, a PLUR zászlaját azért jó magasra tartja.

Oké, lehet, hogy valakinek ez a kétperces gyorstalpaló lesz a kapu Frankie Knuckles életműve felé, mert mégiscsak elhangzik a neve. Viszont összességében nem csak a techno, a house és a meg sem említett műfajokkal szemben méltatlan leegyszerűsítés a kisfilm, hanem még az EDM mibenlétét, zenetörténeti érdekességét is figyelmen kívül hagyja. Arról a masszív törésvonalról nem beszélve, ami a ma ismert, droppolós-lézerbaszatós EDM és a szofisztikáltabb klubzenék között húzódik. Pedig az azért nem lényegtelen.

(via)