keresés menü

A zenei korlátok nélküli bulizást hozza Budapestre a Soft Shell kollektíva

Gábor, Vivi, Gergő, Tibi, mögöttük Endgame, előttük Organ Tapes, a jobb szélen meg Seazers

Nagy Vivi (vivioren), Kovács Gergő (Blood Magic), Szénási Tibivel (Tibor) és Illés Gábor (G fka Talib) idén februárban indították el a stílusok és popkulturális műfajok felett álló platformujukat, a Soft Shellt. Buliszervezésen, zenélésen túl legújabb bulijuk kapcsán Blood Magic egy mixtapet és egy hozzá tartozó lookbookot is készített saját tervezésű ruhákkal.

A most pénteki bulijuk sztárvendége a baltimore-i Violence lesz, aki death metál dobosként indult, majd az elektronikus zenékben találta meg a helyét. Rajta kívül bemutatkozik az ELEVATED-es Rubóczki Bálint a Ribb0n nevű projektjével, illetve debütál a vokális indusztriálban nyomuló The Sheut, illetve a Dora x Empty páros is. Csekkoljatok be ITT, aztán jöhet is az interjúnk a szervezőkkel, ahol sok más kiderül a Soft Shell kapcsán.

Urbanplayer: – Hogy indult a Soft Shell, mi volt a fő motiváció?

Tibi: 2016 elején szinte véletlenül letévedtünk egy londoni buliba, ahol szólt traptől kezdve a metál bootlegeken át dél-amerikai ütemekig minden. El voltunk ájulva, hogy ilyet is lehet, és hogy mennyire működik. Ezt a zenei korlatok nélküli bulizást akartuk mi is megvalósítani.

Gergő: Már egy pár éve szabadúsztam Budapesten, itthoni projektekben is részt vettem (Kórházi Sterilitás, It Was So Fluo, Medialexikon, Reality Research), de főkent külföldi fesztiválokon és zenészekkel dolgoztam. Csináltam vizuálokat például XXYYXX-szel. Akkoriban az a fajta művészet egyszerűen nem jött be annyira a pesti életbe. Aztán tavaly Vivi és Tibi megkerestek egy online webcames c-a-r-e buli után, és nagyon gyorsan közös nevezőre jutottunk abban, hogy ezt szeretnénk csinálni.

Vivi: Tibivel meg Gáborral már régóta jártunk közösen bulizni, mixelni, és beszéltünk arról, hogy csinálunk egy klubbulit, így Gergővel lett kerek a dolog. Mind a négyünk életeben fontos szerepet tölt be a zene, így örömmel vetettük bele magunkat a projektbe.

Közben indítsuk az ötödik Soft Shell Mixet, ami direkt a pénteki buli elé készült felvezetőnek!

1 – Blood Break: Igorrr, Embrau – ᝄᝃᝂ, Sia, Swan Meat x Estoc – Lord’s Cruelty, La Dispute, Alley Catss – thought of escape
2 – Vohrtex – Death Bringer
3 – Ribb0n – LOOKATMI INSTRU x Violence – Theia Collides with Earth (Blood Swirl)
4 – SHYGIRL – MSRY (prod. Sega Bodega)
5 – Siaga – Das Right
6 – Tomasa Del Real – Pache Pache (prod. Paul Marmota x Lao)
7 – Stefflon Don – 16 Shots (DJ Yoko Remix)
8 – PALACYBER x WULFFLUW94 – CAMUS DRIFTIN
9 – Akon – Locked Up x Mechatok & Toxe – Half Life (MEGA HOSTILE edit)
10 – Baby Blue – Madonna Edit
11 – FKOFF1963 – MUSIC 2000
12 – Toxe x Rihanna – AX SOS
13 – DJ Köd – Raptor Bite
14 – JX Cannon – Gagged (ft. Claudia De Chalon)
15 – The Prodigy – Firestarter
16 – Yell of Bee – Rudeboy (Oziriz ft. Dura Remix)
17 – follow & mute (estoc detox)
18 – Swan Meat x Erisa – Offered U
19 – The Sheut x Asking Alexandria – The Final Impulse (Blood Swirl)
20 – Blood Break: Dark Souls III OST, Beendo – Véna, Evanescence, The Enigma TNG, Arca
21 – Seazers – Nobody
22 – PeTrEmOuSe – PokolhozKözel (ft. Csizmi)
23 – Gyuris – Veled Minden (prod. t r a s h)
24 – uv ac – carmesí
Semple-k: L.L. Junior, Aamourocean, IK PEGASI, Nicki Minaj, A.G. Cook

UP: – A klubestjeiteket milyen filozófia szerint szervezitek?

Tibi: Minden bulira próbálunk olyan külföldi fellépőt elhozni, akiket izgalmasnak találunk és még nem lépett fel Magyarországon. Emellett platformot szeretnénk biztosítani feltörekvő magyar zenészeknek, és ismertebbeknek is, akik olyat játszanának, amik a szokásos fellépéseikbe nem férnek bele.

Vivi: Szeretnénk egy nyitott, magyar közösséget teremteni. Minden fellépőnk ezt képviseli, és a zenei sokszínűséggel is ezt támogatjuk.

Gergő: Nincs sznoboskodás. Fontos a közérthetőség, de muszáj újat, izgalmasat mutatni a magyarországi politikai viszonyokban.

Nagy probléma például, hogy az interneten alkotó fiatal, magyar producereknek nincs színterük, hacsak nem egy bejáratott irányzaton belül mozognak.

Ezt szeretnénk orvosolni. Nálunk be lehet mutatkozni, projekteket launcholni, lehet hozzánk fordulni.

UP: – A harmadik bulitokra egy fotósorozattal és ruhákkal is készültök, hogy jönnek ezek ide? 

Vivi: A softshell egy praktikus, szabadtéri sportruházathoz használt anyag. Akkor teljesít legjobban, amikor a viselőjének magas a szívritmusa.

Gergő: Így teljes az élmény. Látod a fotókat, fogod a textilt, hallod a mixet és átéled a bulit. Meg a Soft Shell egy szabad platform is amúgy. Van például egy mixsorozatunk (ennek ITT hallgatható az első része), most ruhákat terveztünk Tricie Bergmannal. Ki tudja mit csinálunk legközelebb? A stílusunk bevállalja a késő kilencvenes és kétezres évekbeli kultúránkat, a grunge poszt-apokaliptikus életérzéset. Elektronikus klubzenét tolunk, de mindannyian voltunk emók, metálosok vagy hallgattunk Basshuntert meg hardstyle-t. Szerintem ez nem pózerség, bátran merítünk mindenből.

Gabor: Azért nem mindannyian :) Én például nem voltam emós meg metál pólóim se voltak.

Vivi: Én sem voltam emós, azt hiszem :) De viccet félretéve, ez így sokkal izgalmasabb, mintha szigorúan csak bulikat szerveznénk.

UP: – 2017-ben szerintetek mi a leginkább releváns irány az elektronikus tánczenében?

Gábor: Nem hiszem, hogy létezne olyan, hogy releváns elektronikus tánczene. Rengeteg különböző stílus él egyszerre, nagyon sok a múltból merít, nagyot megy a jersey és a baltimore club, a trance valamint a klubzenék dekonstruálása. Különböző mikroszcénak jönnek-mennek, az internet miatt ez a folyamat nagyon felgyorsult.

Sokkal érdekesebbnek találom, ahogy a különböző zenék és zenei stílusok hogyan lépnek reakcióba egymással, és a hallgatókkal.

De ha mindenképp kéne említeni valamit, akkor inkább kiadókat mondanék, akik nem nagyon hibáznak: PTP, Nervous Horizon, Fade To Mind. Tőluk bármit, bármikor.

Tibi: Mindenképp olyan mozgalmak, amik nem redukálódnak le egy zenei stílusra. Ahol büszkén felvállalják az emberek a gyökereiket és keverik ezeket új, saját hangzásaikkal. Számomra a legnagyobb inspiráció a londoni Bala Club csapat. Két chilei és egy londoni srác (Kamixlo, Uli-K és Endgame) alapítottak, akik nem találták a helyüket a londoni klubéletben. Mindent túl dobozba zártnak, egysíkúnak éreztek. Ha elmész egy bulijukra, akkor a melodikus popzenéktől a nagyon sötét veretésig bármit hallhatsz, de az egész abszolút gördülékeny és természetes.

Tudod, amikor a szett közepén felraknak egy Slipknot-számot és nincs megilletődés, hanem a lötyögés helyett mindenki pogózni kezd.

Vivi: Ezzel párhuzamosan pedig a női és LMBTQ+ zenei és kulturális kezdeményezéseket is iszonyat jó látni. Amin sokszor mosolygunk, hogy mindenki próbalja bekategorizalni a zenei stílusokat, amik hallhatóak a bulikon. Semmi értelme – ez mindig változni fog, és ez benne a jó.

Gergő: Én főként popszámok remixeit szeretem meg az üvöltözést. Mint például a Nicki Minaj x Cannibal Corpse mashupom. ^^

Végül pedig jöjjenek a Tricie Bergmannal közösen tervezett ruhákat bemutató fotók!

Ruha: Tricie Bergmann
Rendezés: Gergő Kovács
Modellek: Stephanie Smit, Victor Evink

Tűz tartalom 🔥