keresés menü

“Csontok, vér és szintik”

Interjú a Sidewalks and Skeletonsszal

Február elsején, az év első és talán legfontosabb hazai witch house buliján lép fel a Dürerben a brit Sidewalks and Skeletons a Kvltnight szervezésében. Ennek apropóján faggattuk Lazerpunkkal közösen a Sidewalks and Skeletons moniker mögött álló Jake-et.

Honnan jött a Sidewalks and Skeletons név?

Azoknak a dolgoknak a metaforája, amik a halál után megmaradnak: a föld, ahol jártál és a csontjaid. Úgy éreztem, hogy ez a név passzol a zeném kietlen atmoszférájához. Kölyökkorom óta csinálok zenéket, korábban olyanokat mint valami megcsavart horrorfilmzene, manapság pedig már strukturáltabbakat, de lényegileg mindig is illet rá a Sidewalks and Skeletons.

Tavaly kiadtál egy remixlemezt olyan előadók dalait újragondolva, mint Lana Del Rey, Marilyn Manson, Miley Cyrus és persze volt több underground név is. Mi volt ezzel a célod?

Csak összegyűjtöttem egy ingyenes kiadványra az évek során készült remixeimet, hogy az emberek egy helyen meg tudják őket hallgatni. A cím, a Forbideen Files pedig onnan jött, hogy van köztük csomó olyan trekk is, amiket hivatalos remixként nem adhatok ki.

Arra emlékszel, hogy mikor találkoztál először a witch house-zal? Mik voltak az első benyomásaid?

Az első találkozásom a witch houseszal azoknak a pillanatoknak az egyike volt, amikor már hosszú ideje keresel valamit, egy bizonyos hangzást vagy érzést, amit a zene nélkül nem is igazán tudsz elmagyarázni, és hirtelen rátalálsz. Egész éjjel ébren voltam, és hallgattam azokat az előadókat,akiket ebbe a műfajba soroltak. Korábban is sötét elektronikus zenéket készítettem, de ez az új hatás állított rá igazából az utamra.

Hogy látod a witch house jelenlegi állapotát és jövőbeli lehetőségeit, mint zenész?

A dolgok folyamatosan fejlődnek és változnak, de a lényegi érzés és a vibe ugyanaz marad. Szerintem továbbra is kísérletezni fogunk, feszegetjük a határokat hangzásilag és élvezzük, ami ebből kijön. Mi mind azért csináljuk ezt, mert hiszünk benne.

Az újabb előadók közül kiket emelnél ki így hirtelenjében?

Sadwrist, Cat/, SET, Aaimon, Depressed040 és mondjuk Goo Munday.

Jake és a Crystal Castles 2017-ben

Február elsején Budapesten játszol. Első alkalom itt? Mit tudsz az országról vagy a helyi darkwave/witch house szcénáról?

Először jövök Magyarországra, izgatott vagyok, mert mindig is érdekelt, és szép helynek tűnt. A zenei életről nem sokat tudok, de izgalmas felfedezős napok elé nézek. Remélem a bulin is sikerül új barátokat szerezni!

Volt néhány közös bulid a Crystal Castlesszel is. Milyen volt? Van valami jó sztorid erről?

Igen, mindig is szerettem a Crystal Castlest, úgyhogy kész őrület volt, hogy megkerestek. Végül a legutóbbi lemezük utolsó számát, a Their Kindness Is Charade-et is közösen készítettük el, majd volt néhány óriási bulink Manchesterben és Londonban.

Rendes nyolcórás munkám volt akkor egy nyomdában, el kellett kéretszkedjek a főnöktől előbb, hogy odaérjek, és épp odaestem a színpadra több ezer ember elé. Szeretem az ilyen spontán pillanatokat, csodás volt.

Tavaly júliusban feltöltöttél egy képet az instádra, véres arccal, hiányzó fogakkal. Ennek mi a sztorija?

Haha, igen, egy nyugis estéről tartottunk hazafelé a haverommal, amikor ránk támadott egy csapat középkorú férfi egy Roos nevű faluban. Alapvetően egy nyugis hely ez, de az ominózus kocsmában szokott lenni néhány rosszabb arc is. Akárhogy is, leütöttek, és kirúgták a fogam, és végül a kórházban kötöttem ki. Csak a fogászati kezelés volt 3000 font, és a rendőrség sem segített semmit, mondván a helyen nem volt kamera, nincs bizonyíték. Komolyan úgy gondolom, hogy fedezték a helyi arcokat.

View this post on Instagram

Had my face kicked in. How's your night going?

A post shared by Sidewalks and Skeletons (@sidewalksandskeletons) on

Ráadásul olyan tehetős arcoknak tűntek, akik megengedhetnék, hogy kifizessék a részeg balhézásuk okozta károkat. Szóval most próbálom fizetgetni, hogy rendbe rakják az arcom. Szerencsére a haveromnak nem lett súlyosabb sérülése. De mondhatom, ha Roosban jártok, kerüljétek a fő utcai kocsma környékét…

A Sidewalks and Skeletonsszal amúgy mik a következő terveid?

Még több koncert és új lemez! Most épp új trekkeken dolgozok, és épp hogy csak kijött az első idei számom, a Cybercrimes. Szuper reakciók jöttek rá, várom a folytatást. Márciusban megyek Oroszországba az Arcadia Fesztiválra Moszkvába, majd Szentpétervárra. Áprilisban pedig Glasgow-ban lesz egy fellépésem.

Tehát: most szombat, február 1, Dürer! Sidewalks And Skeletons mellett dj-zik még az orosz Etrigan, a hazai vonalat pedig Machabray, Gyuris, Titvba és ebben az interjúban közreműködő Lazerpunk képviselik.