keresés menü

A Tilosos Sample Temple azt üzeni: ez a hiphop történelem 10 legmelegebb hangmintázása

vinyl records

A héten lett 40 éves a hihop kultúra (amit egy DJ Kool Herc által először megrendezett bulihoz igazítunk), egy híján 30 éve jelent meg itthon ugyanez a jelenség Fenyő Miki Jól nézünk Miki című albumával, 25 éve került először adásba a Yo! MTV Raps, és idén ünnepelte ötödik születésnapját a Sample Temple című műsor is a Tilos Rádióban, ami a hiphop-zenék mögött hallható zenei kavalkád kibogozására esküdött fel. Ennek örömére megkértük Angel Twosixet, az egyik műsorvezetőt, hogy válogassa össze a szerinte valaha megszületett legjobb minta/repp kombókat. Íme a szelekció, az ő (szinte monitoron át is búgó) szavaival, először az előzményzenével, aztán azzal, ami lett belőle:

01. Esther Phillips – Georgia Rose / Onyx ft. Method Man – Evil Streets LP Version Remix
Begyújtásnak egy nagy közreműködős track, a golyófejbrigádtól és a Wu legjobbjától, de a nyolcadik másodperctől felcsendül a háttérben egy büszke fekete hölgy hangja is, aki úgy érzi, kevesen dicsérik a georgiai rózsákat.


02. James Brown – Funky Drummer / Public Enemy – Fight The Power
Egy örökzöld, az egyik legtöbbet mintázott dobkiállás a zene történetében JB Funky Drummer-je. És így használja egy igen erős sampling-stílussal rendelkező aktivistabrigád, akik egészen eredeti hangzást hoztak a hip-hop kultúrába.


03. David Shire – Mini-Manhunt / Xzibit – Los Angeles Times
Sűrűn fordulnak meg filmzenék a 60-70-es évekből a producerek vágóasztalán, itt például egy metrós rablás kísérőzenéje küzd meg egy repülőteres autópimpelővel.


04.  Teena Marie – Ooo La La La / Fugees – Fu-Gee-La
A Fugees The Score című klasszikus albumának egyik legerősebb trackje, ahol a refrén eredetije egy könnyű nóta ’88-ból, Teena Marie hajlítgatja a hangját a szintetizátorra.


05. Simon Haseley – Hammerhead / El-P  feat. Cat Power – Poisonville Kids No Wins (This Must Be Our Time) / Beyoncé – A Woman Like Me
…és ha már szintetizátorok: van, aki a mintákat tekeri a felismerhetetlenségbe, ilyen a Company Flow-ból megismert El-P, aki itt az egyik visszatérő kedvenc eredetinket torzítja úgy, ahogy csak ő képes rá. Simon Haseley Kalapácsfejét egyébként sokan felhasználták a biztos siker érdekében, például a Rózsaszín Párducban ezzel villantott Beyoncé is:http://www.youtube.com/watch?v=UijzEZ-qZwk

06. The Crusaders – Night Faces / Firma – Többszázmillió
Hazai oldalon is találhatunk komoly játékosokat, példának álljon itt az egyik legjobb underground klasszikus, és a hangulatot biztosító keresztes vitézek éjszakai arca.

http://www.youtube.com/watch?v=sZmkNPmsqWY

07. Anne Bryant – Transformers Season One Ending Titles / Swollen Members – Fresh Air
Gyerekkori kedvenc, és azóta is gyűjtés tárgya a Transformers, de sosem gondoltam volna, hogy egy kanadai rapbanda fog belőle hatalmasat robbantani.


08. Alan Tew – Master Plan / Ice Cube – Laugh Now, Cry Later
Alan Tew sorozatoknak és filmeknek egyaránt készített zenei betéteket, ebbe az eredetibe én az egyébként kihagyhatatlan Black Dynamite filmben futottam bele, de Jégkocka úrnak is megtetszett, legalábbis rádobott egy adag rímet az album címadó trackjében.


09. Bob James – Night on Bald Mountain / Eric B & Rakim – Let the Rhythm Hit’ Em
A drogozás elleni kampány részeként Rakim és dj-je, Eric B azt javasolják, fogyasszunk inkább zenét! És ha már zene, akkor egyik legnagyobb zenészünk Bob James, aki a mai napig turnézik, és rengeteg albummal és produkcióval látja el az arra érdemes közönséget.

http://www.youtube.com/watch?v=yMZmSzSulHg

10. The Impressions – We’re a Winner / The Winstons – Amen Brother / Rhythm Technicians + Rock Steady Crew – Hip-Hop You Don’t Stop
Ezt a videót amúgy sem lehet kihagyni! Annak idején a német VIVA Word Cup Graffiti & Break Dance Specialjében gyilkolt le vizuálisan és hangzásilag egyaránt a Rock Steady Crew közreműködésével készült, és a kultúra összes elemét felsorakoztató Hip-Hop You Don’t Stop néven futó műremek, az egyik eredetijét egy sessionzenekar, az Impressions játszotta fel. A track külön érdekessége, hogy ezt dolgozta fel egy másik Impressions számmal összekeverve a The Winstons, a feldolgozás címe pedig Amen, Brother, ami a legismertebb és legtöbbet mintázott dob break is egyben.

http://www.youtube.com/watch?v=-HKoOYdhkq0

Akit a továbbiakban is érdekel, hogy milyen friss, mai zenék nyúltak hozzá és hoztak ki valami újszerűt régi klasszikusokból, az feltétlenül hallgassa a soron következő hétfőn is a Sample Temple-t a Tiloson!