keresés menü

Újraforgatták a Csellengők zenéjének a klipjét, hogy újabb eltűnt fiatalokat találjanak meg

Tavaly volt 25 éves a minnesotai Soul Asylum zenekarnak a kilencvenes évekbeli bombaslágere, a Runaway Train. Ebben a számban Dave Pirner frontember fogalmazta meg az akkori kétségbeesettségét, a hozzá készült videóklipnek köszönhetően az eltűnt fiatalok dalává, ha ez esetben szabad ilyet mondani, himnuszává vált.

Az eredeti videóban 36 eltűnt amerikai fiatalt mutattak be, közülük pedig az évek során 21-en elő is kerültek, ami így laikusként meglehetősen jó szám, főleg, ha más klipekhez viszonyítjuk. Külön érdekesség, hogy ezt a számot használta a hasonló témában mozgó, Csellengők című magyar közszolgálati műsor is.

Nade! A negyedszázados jubileum kapcsán egy eltűnt amerikai fiatalokkal foglalkozó szervezet azt találta ki, hogy Jamie N Commons, Skylar Grey és Gallant énekesek segítségével újra felveszik a számot, és készítenek hozzá egy az eredetire reflektáló hommage-klipet.

A geo-targetáló technológiának köszönhetően azonban már nem mindenki ugyanazt a néhány arcot látja a klipben, hanem olyanokat, akik a lakóhelye közelében tűntek el. Úgy nézem, hogy a klip csak amerikai eltűnteket listáz, így mi csak az ötlet nagyszerűségére tudunk bólogatni.

(A beágyazott Youtube-videó csak a sima klip, ezen az oldalon található a földrajzi hely szerint módosuló verzió.)