keresés menü

“Az igényes zenét nem szeretem” – bemutatkozik az ország legkülöncebb promótercsapata, az RNR666

Most májusban lett kilenc éves a nagyon szélsőséges, marginális, punkszerű, csapongó, ilyen, olyan, és még olyanabb (nemcsak) gitárzenekarokat Magyarországra szállítmányozó RNR666, ami a koncertszervezés mellett kiadóként, rádióadóként, magazinként is működik. A három alapítóval, Lavórral, Szabóval és Csühes Palival sztorizgattunk a kezdetekről, igénytelen zenékről, valamint azt is megtudtuk, hogy mi az egész csapat célja. A végén pedig még egy podcasttal is megdobtak minket!

rnr666_kep_004

URBNPLYR: – Kezdjük az elejéről! Hogy indult a RNR666?

Szabó: – 2005-ben az mk2.hu-n megürült egy műsorsáv, ami egy internetes rádió volt. Azt jelenti az mk2, hogy Mezőkövesd Kettő. DJ Suefó hívta fel Palit, hogy lenne-e kedve kitölteni a megürült sávot, ami kéthetente egy alkalommal van, mert őt is felkérték, de neki nincs rá ideje. Tehát Susu volt, aki elindította ezt az egészet, mi előtte nem is akartuk ezt.

Lavór: – Palival ekkor kezdtünk el újra összejárni itt Budapesten. Én éppen az 1000% Klubban matricáztam, ő meg a Csigában dj-zett akkoriban. Először még valami hajdúböszörményi fesztiválon találkoztunk a kilencvenes években. Úgy ismertem meg, mint lyuhász lyácintos flexes, fúrógépes, vagy mit csinált benne.

Pali: – Ez hazugság, én a ‘90-es években téged nem ismertelek.

Szabó: – Lavór rajongó volt, na!

Lavór: – Igen! Szabót meg régről ismerjük, nyíregyháziak vagyunk mindketten. Pali se volt messze, ő hajdúszoboszlói. Szóltam neki, hogy ő is legyen benne ebben a rádióműsorban. Végül ő lett a névadó.

Szabó: – Azt mondták, hogy én találjam ki a nevet. Bementem a Csiga nevű sörözőbe, és ott hoztam össze egy sör mellett. Több variáció is volt, de ez lett elfogadva.

Lavór: – Így hárman vagyunk a legelejétől és van 63 külsős munkatársunk, akik szupportálják a RNR666-ot. Van aki pénzt ad, van aki kaját főz a zenekarnak. (Piresian Beach Zsófira mutat, aki épp babgulyást készít a hamarosan érkező Paint Fumes és Los Vigilantes zenekaroknak.) Van aki altatja a zenekarokat, ilyenek.

(FONTOS: az említett két zenekar éppen ma lesz a Mikszáth téri Trafikban 9-től. Event itt.)

jackofheart
Apropó zenekarok: rendszerint remek karaktereket sikerül nekik Budapestre cibálniuk (Fotó: Martinkó Márk)

Pali: – A Retek Fesztivál nagyon fontos még, ami négy évig működött. Az ország legjobb fesztiválja volt. Ez a Földalattinak volt a szervezése, akik most is együttműködnek velünk Főd Records néven. Ez már akkor egy országos hálózat volt csomó underground zenekart fogott össze. Például Ápolók, Büdösök vagy a Kérdőjel-zenekar. Közülük nálunk is több zenekar fellépett rendszeresen.

URBNPLYR: – Lyuhász Lyácintba hogy kerültél?

Pali: – Amikor megláttam őket, egyből be akartam kerülni és be is kerültem. Egyébként két Jancsó-filmben is szerepeltem a zenekarral. Egy másikban pedig Lavórnak is jutott egy rövid jelenet.

URBNPLYR: – A magyar és a külföldi fellépőitek között érezhető volt némi kettősség. Külföldi garázsrockzenekarok jött, előttük pedig a ‘80-as évek undergroundját továbbvívő magyar zenekarok játszottak.

Lavór: – Erre az a válasz, hogy akkoriban ezek a zenekarok voltak itthon, amiket szerettünk. Egyszer egy régi szórólapon összeírtuk, hogy milyen zenéket szeretünk a sanzontól kezdve a grindcore-ig. Ilyesmiket a mai napig játszunk a rádióadásainkban. Én személy szerint az igényes zenét nem szeretem. Ami igénytelen, az kibaszottul tud tetszeni. Viszont komolyra fordítva a szót, a Lyuhász Lyácint és az Ápolók is punkzene. Az a kulcsszó, hogy valami punk legyen, a szellemiség a lényeg. Ott van például Bobafett Laci, aki hip-hopot játszik, de a punksága miatt a legjobb magyar rapper számomra.

Lavór: – A RNR666 azonban nem merül ki a saját budapesti koncertjeinkben, amiből már a 104-nél tartunk. Vannak koncertjeink néha Szolnokon is, minden évben szervezünk megemlékezést a Cramps frontembere, Lux Interior születésnapja és halála alkalmából egyaránt. Volt már közös bulink a Küss Michhel is, vagy a Monday Sessionnel. Ha minden jól megy, júniusban velük közösen hozzuk el Labanna Babalont, akinek ez a trapes tánczenéje RNR666 bulira már talán túlzás lenne, de nekik viszont teljesen profilba vág. Azúrral (FantomAZ) amúgy együtt kezdtünk, osztálytársak voltunk. Őt egy évvel korábban rúgták ki az egyetemről, mint engem. Ebben is testvérek vagyunk.

URBNPLYR: Van bármi munkamegosztás köztetek?

Lavór: – Ők úgyse fogják kimondani, mert shyguyok, de a zenei producer Pali, ő intézi a zenekarokat, ő találta ki, hogy kiket érdemes meghívni. Most már alig kell írnunk zenekaroknak, ők ajánlanak minket egymásnak. Palinak olyan neve van a világban, hogy ha Magyarországra akar jönni egy garázspunk-zenekar, akkor Csühes Palit fogják megkeresni, mert ő csinál fasza bulit. Ami kikerül a honlapra, lemezkritikák, ajánlók és a többi azt Szabó intézi, hozzá futnak be a letöltőkódok is. Én meg nem értek a zenéhez annyira.

Szabó: – Te meg zenélsz. (Lavór a Szentcsalád Orál Orchesta alapító frontembere.)

Pali: – Igen, így van. Ha lenne kétmillió forintom vagy egy, havi négy koncertet is szerveznék, de így elsősorban a bejelentkező zenekaroknak csináljuk meg a bulikat.

URBNPLYR: – Volt olyan zenekar, amit nehéz volt vagy kalandos volt lekötni?

Lavór: – Nem, nem volt nehéz, akartak jönni. Inkább olyan volt, hogy a budapesti koncert után pár héttel az NME lehozta, hogy ők az új reménységek. A Selfish Cunt volt ilyen meg a Dávila 666. Utóbbiból hamarosan érkezik egy visszatérő tag új zenekarával, a Los Vigilantesszel. De végülis a Digital Leather vagy az Adam Bomb is nagy nevek a szcénán belül, akik szintén jártak nálunk.

Pali: – A Dávila 666-szel Pete Slovenly, a Slovenly Records főnöke kötött össze. (Egyik legjobb rock and roll kiadó, a Black Lipsnek is volt náluk kiadványa, illetve a mainstream média is figyeli a katalógusukat, hátha tőlük jön a következő nagy valami.) Engem amúgy inkább a velük turnézó görög Acid Baby Jesus érdekelt akkor.

Lavór: – Igen, a nagyobb kiadók is ismerik a Palit, és turnék esetén ajánlanak a zenekaraiknak.

Pali: – Ami nagyon sajnálatos, hogy Gibby Haynes a Butthole Surfersből még nem vette fel velünk a kapcsolatot. Minden RNR666 Records kiadvány első példányát neki dedikáljuk, és próbáljuk hozzá eljuttatni őket. Ezért is az a kiadó alcíme, hogy “Music For Gibby” Ez a legfőbb célunk.

Lavór: – Tavaly itt volt a Natural Child, amiből a szintisnek van egy ismerőse, aki személyesen ismeri Gibby-t. Ő megígérte, hogy segít nekünk. Épp tegnap küldte át a címet, hogy hova küldjük a lemezeket.

URBNPLYR: Szabó, úgy hallottuk, hogy téged perbe fogtak anno egy fanzine miatt.

Szabó: – A Búvárok reménykednek volt az, a kilencvenes évek elején jelent meg, négy számot élt meg. A sztori annyi, hogy az egyiknek a címlapján volt egy szabolcsi napilapból kivágott fénykép két rendőrről, le volt ragasztva a szemük, és alá volt írva, hogy országos műtrágya akció. Valaki tőlem megvette ezt az újságot egy kocsmában, neki valami dolga volt a rendőrségen, ahol is ezt meglátták. Az egyik rendőr, aki felismerte magát, megsértődött és feljelentést tett.

Pali: – Így ismertem meg Szabót. Annak idején még a Magyar Narancs is cikkezett erről.Szabó: – Néhány oldallal arrébb volt egy vers, egy József Attila-parafrázis is egy olyan sorral, hogy “Kedves Peti, de szeretnék rendőr lenni, gumibottal embert verni.” Kiderült, hogy a rendőr is Péter, és ezért vette személyes sértésnek. Szkárosi Endre avant-garde költő és zenésznek volt akkoriban valami hasonló ügye saját lapjával, az Új Hölgyfutárral. Még a parlamentben is lobogtatta Torgyán a címer karikatúra miatt, mondván, hogy az nemzetgyalázás. Tőle kérdeztem meg, hogy ilyenkor mi a teendő. Ő írt egy verselemzést, hogy a versbeli szereplő csak rendőr szeretne lenni, de nem az, így nem lehetséges az egyezés. Végül azt mondták, hogy inkább újságot csináljunk, mint hogy autókat törjünk fel.

rnr666_kep_001

A RNR666-ot blogját errefele tudjátok követni, Facebookjuk emerre, az alábbi bemutatkozó podcastet pedig fogadjátok tőlük szeretettel:

https://soundcloud.com/urbnplyr/rnr666-x-urbnplyr

Tracklist:

1. Dog faced Hermans – Mary Houdini
2. Fuzz – Preacher
3. The Damnation kids – College rock
4. Butthole surfers – Julio Iglesias
5. Obnox – Deep in the dusk
6. Night of one sadist – I am primitiv
7. J. C. Satán – The junkie knight
8. Cretin stompers – Industro
9. Psychedelic voodoo children – Satan lives
10. Piresian beach – Blood in the gutter
11. Agydaganat – Újhullámos állat
12. The Cramps – Sometimes good guys don’t wear white
13. Coathangers – Don’t touch my shit
14. Szentcsalád Oral Orchestra – Kopaszmajom
15. Night of one sadist – Punk rock
16. Nun – Evoke the sleep
17. QSS – Kézigránát (zongorás)
18. Bobby Soxx – Learn to hate in the 80s
19. Harlan T Bobo – Mlle. Chatte
20. Thee Headcoast & Sexton Ming – No One
21. Livefastdie – Thought You Could Steal My Beer
22. GG Allin – Die when you die
23. Ápolók – Ha megfogtad az ördögöt