keresés menü

Bevezetés a HipHopHaj Tudományába

Akinek az alábbiak közül legalább néhány nem lesz ismerős, az egészen nyilvánvalóan egy darab dohos dobozban élte le az elmúlt sok évét. Vagy direkt úgy kerülte a Music Televisiont, meg az onnan később YouTube-ra vándorolt klasszikusokat, mint a leprást. De reméljük, nem nagyon van ilyen, úgyhogy nézzük a klasszikusokat! Pár kommentárt a hajmester Jaspertől is átemeltünk.

ODB, a felálló fonatok őrültje, vagyis a Brooklyn Zoo-sztíló:

Snoop Dogg és a gangsztafürtök:

ibn-jasper-llustrated-guide-hip-hop-hairstyles-08

Tupac féloldalasa

“Ez a vágás maga a szent grál. Fel sem foghatod, mekkora elköteleződést jelent, a klienstől és a fodrásztól egyaránt. Megnöveszteni a hajat a fej tetején, majd spirálisan lejtősre vágni, majd belenyírni egy választékot, és formázni még többször, hogy ne mozgjon el a két rész… Ez gyakorlatilag már építészet, borbélyművészeti mestermunka.”

Eazy-E és a comptonos sapka alól kificcenő

“Ez volt valószínűleg a legijesztőbb hajzat, amit egy emberen láthattál a kilencvenes években.” Ezzel mondjuk meglehetősen egyet tudunk érteni, yo.

ibn-jasper-llustrated-guide-hip-hop-hairstyles-04

Már a sziluettből is látszik, hogy Busta Rhymes:

Eminem, a szőke cézár

Future, a frizkóban is újhullámos

A friss hiphop-nemzedék egyik legismertebb képviselőjéről azt írja a fodrászfőnök: “Szőkével dobta fel a dreadlockjait. Túlságosan elment “popba.” Szerintem ő az első csávó, aki beadta az ombré-hajat (a lefelé szőkülő frizura), de lehet, hogy nincs igazam.”

Travi$ Scott, a fiatal dzsí liberális fürtjeivel

Vic Mesa is behúzta a szőkítést, de rövidebb hosszra:

The Weeknd

“Ez a 2015-ös változata a Busta Rhymes-stílusnak, de egy úgynevezett mullett-tel hátul.” Mondjuk ő legalább tudja hordani, a nyolcvanas években nem sokan voltak erre képesek.

Action Bronson AKA rőtszakáll

Róla mindent elmond ez a videó, amiben ő mondja el, hogyan kell ilyen szőrzettel étkezni.

ASAP Rocky, egy új kor hajnala (LOL)

“Rocky abszolút visszahozta a fonatokat abban az értelemben, hogy úgy is lehet frissnek és trendinek lenni. Vannak, akik azt mondják majd, hogy vágd már le a fürtjeidet, ne legyél ódivatú, de Pusha, Travis és Rocky bemutatják, hogy ma is lehet ebben nyerni.”