keresés menü

Peremkerületekből a srácok – Böiler koncert hat év után, itt meg a 10 legepikusabb streetpunk himnusz

boilerke

Hat évvel az után, hogy feloszlott vagy szüneteltette működését Magyarország első számú street punk zenekara, a Böiler (legjelentősebb igazodási pont ide klikkelve – a szerk.), most két koncert erejéig újra összeállnak. A múlt heti székesfehérvári comeback után pénteken Budapesten, az R33-ban folytatódik a sörlocsolás és faroklóbálás.

http://www.youtube.com/watch?v=8k3aYfeZwxI

A 2000-es évek első felében megalakult Böiler igazából minden trendtől függetlenül, amolyan kerülőúton, a saját színterén jóval túlmutatva lett a magyar rocktörténet talán legegyenesebb rockzenekara. Náluk nem volt semmi sallang, erőltetett jófejkedés vagy épp keménykedés, csak adrenalintól szétcsattanó, spontán vad ellenállhatatlan street punk himnuszok. A Böiler-idézetekkel tagolt Index-főoldal és az egész meglepő 600 attending alighanem magáért beszél, úgyhogy ahelyett hogy taglalnánk, amit mindenki tud, következzen amolyan ráhangolódásként a 10 legepikusabb Oi! / streetpunk himnusz a műfaj fénykorából.

10. Red Alert – In Britain

Clash és UK Subs rajongó fiatalok által alapított Red Alert első slágere az In Britain egyszerre egy szkeccs-szerű riport az angol munkásosztály mindennapjairól három-négy akkorddal kísérve, ami aztán egy hőbörgős, feszes kórussal átcsúszik a maga fétisébe, és csak azt érzi az ember, hogy nagyon megvan a romantikája ennek a világnak.

9. Partisans: I Never Need You

A street punk zenekarok többsége, még a Sex Pistolsénál is egyszerűbb dalstruktúrákkal jött elő, és ennyiből tényleg kicsit ilyen zsákutca is voltak történeti értelemben. Másik oldalról viszont, itt már tényleg nem lehetett technikázással alibizni, csak kurva jó számokat írni. Az I Never Need You tulajdonképpen egy paraszt tónusban eltolt tökéletes popdal, amiből akár elektropop sláger is lehetne.

8. The 4-Skins: Yesterday’s Heroes

A nem igazán túlbonyolított nevet választó zenekartól azért ezt a kicsit pubrockba hajló számot választottuk, mert ahogy a refrén kiállása jön, az van olyan epikus mint mondjuk a Thunder Road Bruce Springsteentől. És az ilyeneket az igazán jó széttárt karral fogadni.

7. The Business: Guttersnipe

A Business az ezredfordulón ugyan írt egy ennél sokkal fogósabb dal (England 5 – Germany 1), mi mégis egy jó kis régi Business-dalt választottunk amolyan érdekességként, hogy a streetpunk olykor a szarkazmussal sincs híján: “You’re antiwar but you wanna fight.”

6. Sham 69: Hersham Boys

A korai balhés koncertjeiről hírhedt Sham 69 aztán már tényleg nem is dalokban, hanem kvázi futball-indulókban gondolkozott. A látszólag csak a gigantikus refrénre kihegyezett Hersham Boys azért tartogat némi meglepetést; egy rövid átvezetőben felfedve az Oi!-zenék folkos gyökereit.

5. Cock Sparrer: England Belongs To Me

Talán véletlen, talán nem, hogy a szélsőjobb- és szélsőbaloldali mozgalmak is zeneileg hasonló stílusokban találták meg magukat. Én amúgy őszintén sajnálom, hogy a magyar punkban ilyen adysan ostorozó, egyúttal mégis kebelre-ölelő csodálatos vallomások és kiállások nem nagyon születtek, mint ez itt.

4. The Outcasts: You’re a Disease

No, ez a dal lehet még nem számít trú streetpunk dalnak, talán csak előzménynek, de végülis szerepeltek a műfaj egyik alapvető válogatáslemezén, a Punk And Disorderly-n, valamint akkora refrén van benne, hogy inkább a dobogóról lenne okosabb vitázni.

3. Cockney Rejects: Oi! Oi! Oi!

Ha emblematikus dalt kéne választani a műfajhoz, akkor az alighanem ez lenne. A nagyjából a “mi a srácok, akik értjük a dolgokat” és a “köcsögök” oppozíción belül mozgó dalban még kontextusból kiszakítva is olyan mozgósító erő van, hogy tényleg, legszívesebben kidobnám a laptopot az ablakon, felhúznám a bakancsom, aztán mennék le, róni az utcákat.

http://www.youtube.com/watch?v=XWLU76o5rEI

2. Angelic Upstarts: Woman in Disguise

Ezt a számot bevallom, csak a posztot megelőző kutakodás során fedeztem fel. Először azt hittem, hogy valami szerelmes dal egy titokzatos nőről, vagy nem is tudom, és csak utána néztem, hogy az a bizonyos nő nem más, mint a korszak Angliájának legutáltabb perszónája, Margaret Thatcher. Ez persze semmit sem von le az egész értékéből, csodás dal.

http://www.youtube.com/watch?v=qiMcpZ3hgJM

1. Blitz: Someone’s Gonna Die 

És akkor végül itt az egész kvintesszenciája, sohol egy felesleges hang, sehol egy felesleges szó a szövegben, csak valami nyers farkas-agresszió. Szerintem tulajdonképpen az összes említett és most nem említett zenekar ezt a számot akarta megírni, de a Blitznek sikerült.

És akkor a péntek este kordinátái:

Helyszín: R33, Budapest, Soroksári út 58.
Belépő: 2000 Ft, de meztelenül ingyenes
Kapunyitás 19:00-kor
A Böiler mellett még fellép a Fegyelmező Részleg, a Derkovbois és a Linx is.
Facebook

A felhasznált fotót Novák Péter János készítette.