Ryan Maguire, a Virginiai Egyetem Zeneszerzés és számítógép-technológia szakos doktorandusza annak kívánt utánamenni, hogy most akkor - túl a szóbeszédeken - mivel kevesebb az mp3, mint a jó öreg fekete lemez hangminősége. Kísérteties dolgot tapasztalt.

A kísérlethez Suzanne Vega Tom’s Diner című számát választotta. Az énekesnőt az mp3-mak anyjának is szokás nevezni, lévén anno az említett dal alapján fejlesztették ki az mp3-as formátum paramétreit. Maguire tulajdonképpen annyit tett, hogy a a tömörítés során fel nem használt adatokat is rögzítette egy másik sávra – és hát nagyon durva, amit tapasztalt.

Az mp3-gyártás mellékterméke ugyanis egy kísérteties, sóhajokból, nyögésekből és zajos ambientes hangfátylakból álló valami, amibe abszolút nem nehéz belelátni a zene lelkét. A The Ghost In The MP3 című audiosávhoz készített egy hasonló elven létrehozott videót is az eredeti klip tömörítésének resztlijéből, hogy még erősebb legyen az élmény.

Dőljetek hát hátra és fogadjátok be mindazt, amiről nap mint nap lemaradtok, amikor mp3-mat hallgattok, YouTube-oztok és a többi – hadd ne részletezzük!

(via Gawker)

Igazán kifinomult magasélet: megjött a Roadster print! Lapozz bele, rendeld meg, élvezd! (X)