keresés menü

Néhány nagyon fontos adat a reppszövegekben megemlített autókról

Az interneten rendelkezésre álló töménytelen adatbázisnak köszönhetően rengeteg adatelemzős tanulmány készül mostanában. Ezek között vannak tényleg érdekesek, vannak szép számmal tök érdektelenek és jó néhány olyan is, ahol érezhetően nem tükröződik a valóság.

Ez a mostani talán az érdekesek közé sorolható, de szórakoztató, az biztos. A Rap Genius dalszövegkorpuszát fésülték össze, és számolták meg, hogy egyes autómárkákat hányszor említenek hiphop-előadók. A három legfontosabb diagrammot mutatjuk is.

Melyik autómárkát említik a legtöbb dalszövegben?

Ezen a diagramon az autógyártó márkákon túl azt is feltüntették, hogy melyik kocsik voltak azok, amelyeket konkrétan megneveztek. Így jött ki, hogy bár magasan a Merci a leghivatkozottabb márka, konkrétan mégis a Chevrolett 64-es Impaláját nevezték meg. Az, hogy a Subaru a lista alján van, nem meglepő, a Rolls-Royce már inkább.

Melyik márkák vannak feljövőben és melyikek mennek ki a reppdivatból?

Lehet az adatbázis nem volt kellőképp friss, de 2013-tól érdekes módon szinte valahány márka visszaesést mutatott. Összességében azonban elmondható, hogy a 2010-es években a Porsche, a Mercedes, a Chevrolet és a Bentley egyre népszerűbbek lettek. Bár konrétan ebből az ábrából nehéz kimazsolázni, de a tanulány arra is rámutat, hogy a Jeep, a Hummer és a Lexus egyre kevésbé számít trendinek.

Melyik repper a legnagyobb autórajongó?

Az biztos, hogy Guccinak élete végéig szponzorautóval kéne járnia, hiszen több, mint 300 számban reklámozta a kedvenc járműveit. Talán ennél is durvább adat a Big Tymersé. Ők a szövegeik majd’ 85%-ában említenek valamilyen autómárkát: a 73 Geniuson lévő szövegükből 62-ben. Az abszolút győztesnek azonban Game-et kell megjelöljük. A mennyiségben és százalékban is egész lenyőgözőt teljesít.

(via Cuepoint)