keresés menü

Napi hasznos infografika: zenelejátszók története 1840-től napjainkig

3020964-poster-1280-audio

Amikor utoljára nyomtad le a STOP gombot a walkmeneden, legmerészebb ámaidban sem gondoltad volna, hogy a frissen beszerzett rázkódásmentes discmaned is dughatod a fiókod mélyére pár év múlva, mert a radírméretű mp3-lejátszók visszavonhatatlanul átveszik majd az uralmat. Persze csak addig, amíg meg nem jelennek az okosmobilok. And the beat goes on.

A kulcsszó itt is, mint nagyon sok helyen a miniatürizácó. Míg régen egy gramofon vagy egy vaskos hifi-torony bútordarabnak számított, idővel és a technika fejlődésével egyre kisebbek lettek a zenelejátszó kütyüjeink. “A miniatürizálódás minden egyes technikai újítás során megfigyelhető volt: kazettás magnóból walkman lett, CD lejátszóból discman, és most dalok ezreit játszhatod le egy tenyérméretűnél kisebb eszközzel” – mondják a  Pop Chart Lab alkotói, akik most egy hiánypótló infografikában gyűjtötték össze a zenelejátszók történetét (nagyban itt vizslatható).

Fun fact: ha azt hinnénk, hogy a méretbeli csökkenés mindig a hordozhatóságot szolgálta, tévednénk, mert például volt már olyan Sony lemezjátszó, ami konkréten kisebb volt, mint a lemez, amit lejátszott, de hordozhatónak azért semmiképp sem használnánk. Merüljetek el a szuper infografikában, és ha otthonra is akartok belőle, akkor 32 dollárért ide kattintva lehet megkaparintani.

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥