keresés menü

Most akkor kiherélték az Electronic Beatset vagy nem?

2017/07/06 csütörtök 11:19
Urbanplayer        zene

Aki nem csak néz, de lát is, azelőtt már egy ideje világos, hogy az ország egyik legfontosabb villanyzenés projektje, ami szinte már egy go-to esemény volt mindenkinek, aki a szofisztikált-kísérletezős elektronika és a táncos klubzenék között örömmel cikázik, szóval a Telekom neve alatt futó Electronic Beats radikálisan megváltozott. Ha finoman akarunk fogalmazni, akkor nyitott a nagyközönség felé, ha erősebben, akkor prostituálódott.

Hogy a Gorillazt beinstallálták nekünk így a nyár elejére, az szuper, de ha végignézünk a további fesztiválkínálatnak az EB nevével illetett felhozatalán, akkor DJ Metzker Viktória vagy a Halott Pénz neve láttán áporodott szájízünk támadhat. Jogosan.

Kíváncsiak voltunk a miértekre, ezért az alábbi kérdéseket küldtük el a magentások kommunikációs teamjének:

1. Miért döntött úgy a magyar Telekom, hogy a korábbi, klasszikus értelemben vett elektronikus zenei kínálatát – ami ráadásul a műfajon belül is az izgalmasabb nevek közül válogatott, a Hercules And Love Affairtől a Floating Pointsig, James Holdentől Nicolas Jaarig – “lebutítja”, lásd a VOLT Fesztivál EB színpadát Metzker Vikivel és Stereo Palma-val, de a Campus fesztiválon már egyenesen Halott Pénz és Tankcsapda lesz az Electronic Beats nevével ellátott stage-en? Egyáltalán hogy jön össze az EB neve egy, a technót nem is kifejezetten szívlelő rockzenekarral vagy egy gyenge rádiópoppal?

2. Az ember azt gondolná, hogy a Telekom nem szorul rá a még nagyobb tömegek elérésére, mert így is bivalyerős brand, aminek csak jót tett a (régi) Electronic Beats előremutató side eseményekkel is rendszeresen megtámogatott palettája, hiszen a Telekomot egy felvilágosult cégnek mutatta be, ami hajlandó lépést tartani a világgal. Ezzel szemben most brutális mainstream-nyitást láthatunk. Nem gondolja azt a vezetőség, hogy ez éppen kontraproduktív lesz, és hitetleleníti az emberek szemében az Electronic Beatset?

3. Szerintetek milyen üzenettel bír egy Fluor Tomi egy magenta Electronic Beats-paraván előtt?

4. Mi lesz a jövőben a budapesti Electronic Beats fesztiválokkal? Lesznek, nem lesznek? És ha lesznek, úgy ott is tetten érhető lesz ez a felhígulás?

5. A más külföldi városokban szervezett Electronic Beats eseményekre is jellemző ez a mainstream fordulat, vagy ez csak a magyar virtus?

Aztán kaptam egy telefont.

Soós Edina hívott a Telekomtól, hogy egyébként kedvesen elmondja, szó sincs arról, hogy a korábban megismert Electronic Beats fesztiválok elvesznének a süllyesztőben, de az tény, hogy most őszre ilyet nem terveznek. Viszont figyelnek a megváltozott helyzetre (tartalomfogyasztási szokásokra?), ezért alakulnak át a dolgok EB-fronton. Egyébként pedig örült a kérdéseknek, mert nagyon fontosak számukra a visszajelzések a “közösségtől”, és hamarosan írásban is válaszol a kérdéseimre.

Ez meg is történt, szívfájdalmamra ugyan nem pontról-pontra, mert tényleg kíváncsi lettem mondjuk a hármasra adott válaszra. De álljon itt a lényeg, ami a Telekomosok reményei szerint “tisztázza a dolgokat a közösség fejében.” Kicsit tömbösített, szóval megtűzdeljük képekkel a technosztalgia jegyében.

“Az iparág, amelyben működünk, folyamatosan átalakulásban van, ezért új ötletekre, megközelítésekre és stratégiákra van szükség. Ez a változás másfelől a fiatal célcsoportunk mindennapi fogyasztói szokásaiban és a szabadidejük eltöltésének módjában is megfigyelhető. A Telekom Electronic Beats 17 éves múltra tekint vissza, és fontosnak tartjuk, hogy a zenei programot – a változó helyzethez igazodva – fenntartható módon alakítsuk.”

“Nemzetközi stratégiánk alapjaiban változott, új távlatokat teremtve a lehetőségek és ötletek számára: A digitális teret és tartalomstratégiát érintő, két évvel ezelőtti változásokat optimalizáltuk, tovább fejlesztettük.”

“Itthon a Telekom Volt illetve a Sziget fesztiválokkal folytatott együttműködéseink jól mutatják a programok sokrétűségét, amivel a zene és az ahhoz kapcsolódó életstílus iránt érdeklődő, egyre fiatalabb közönség még szélesebb körét érhetjük el. A fesztiválokon rengeteg fiatalhoz tudunk szólni, akik szándékaink szerint Telekom Electronic Beats követőivé válnak.”

“A korábbról már ismert Telekom Electronic Beats fesztiválok és a különböző művészekkel folytatott együttműködések – mint például a Gorillaz – nemzetközileg jól kiegészítik a helyi programjainkat. Idén a Gorillaz együttműködés áll a középpontban, ez azonban nem jelenti, hogy ne folytatnánk az Electronic Beats fesztiválokat. Idén őszre nem tervezünk a tavalyihoz hasonló Telekom Electronic Beats fesztivált, helyette Telekom Electronic Beats klubrendezvények vannak tervben különböző együttműködő partnerekkel.”

Hát így. Mindenki dolgozza fel nyugodtan. Aztán nézze meg a Facebook eseménylistájában, hol lesz a legközelebbi nem corporate house-buli!