keresés menü

Most akkor kiherélték az Electronic Beatset vagy nem?

Aki nem csak néz, de lát is, azelőtt már egy ideje világos, hogy az ország egyik legfontosabb villanyzenés projektje, ami szinte már egy go-to esemény volt mindenkinek, aki a szofisztikált-kísérletezős elektronika és a táncos klubzenék között örömmel cikázik, szóval a Telekom neve alatt futó Electronic Beats radikálisan megváltozott. Ha finoman akarunk fogalmazni, akkor nyitott a nagyközönség felé, ha erősebben, akkor prostituálódott.

Hogy a Gorillazt beinstallálták nekünk így a nyár elejére, az szuper, de ha végignézünk a további fesztiválkínálatnak az EB nevével illetett felhozatalán, akkor DJ Metzker Viktória vagy a Halott Pénz neve láttán áporodott szájízünk támadhat. Jogosan.

Kíváncsiak voltunk a miértekre, ezért az alábbi kérdéseket küldtük el a magentások kommunikációs teamjének:

1. Miért döntött úgy a magyar Telekom, hogy a korábbi, klasszikus értelemben vett elektronikus zenei kínálatát – ami ráadásul a műfajon belül is az izgalmasabb nevek közül válogatott, a Hercules And Love Affairtől a Floating Pointsig, James Holdentől Nicolas Jaarig – “lebutítja”, lásd a VOLT Fesztivál EB színpadát Metzker Vikivel és Stereo Palma-val, de a Campus fesztiválon már egyenesen Halott Pénz és Tankcsapda lesz az Electronic Beats nevével ellátott stage-en? Egyáltalán hogy jön össze az EB neve egy, a technót nem is kifejezetten szívlelő rockzenekarral vagy egy gyenge rádiópoppal?

2. Az ember azt gondolná, hogy a Telekom nem szorul rá a még nagyobb tömegek elérésére, mert így is bivalyerős brand, aminek csak jót tett a (régi) Electronic Beats előremutató side eseményekkel is rendszeresen megtámogatott palettája, hiszen a Telekomot egy felvilágosult cégnek mutatta be, ami hajlandó lépést tartani a világgal. Ezzel szemben most brutális mainstream-nyitást láthatunk. Nem gondolja azt a vezetőség, hogy ez éppen kontraproduktív lesz, és hitetleleníti az emberek szemében az Electronic Beatset?

3. Szerintetek milyen üzenettel bír egy Fluor Tomi egy magenta Electronic Beats-paraván előtt?

4. Mi lesz a jövőben a budapesti Electronic Beats fesztiválokkal? Lesznek, nem lesznek? És ha lesznek, úgy ott is tetten érhető lesz ez a felhígulás?

5. A más külföldi városokban szervezett Electronic Beats eseményekre is jellemző ez a mainstream fordulat, vagy ez csak a magyar virtus?

Aztán kaptam egy telefont.

Soós Edina hívott a Telekomtól, hogy egyébként kedvesen elmondja, szó sincs arról, hogy a korábban megismert Electronic Beats fesztiválok elvesznének a süllyesztőben, de az tény, hogy most őszre ilyet nem terveznek. Viszont figyelnek a megváltozott helyzetre (tartalomfogyasztási szokásokra?), ezért alakulnak át a dolgok EB-fronton. Egyébként pedig örült a kérdéseknek, mert nagyon fontosak számukra a visszajelzések a “közösségtől”, és hamarosan írásban is válaszol a kérdéseimre.

Ez meg is történt, szívfájdalmamra ugyan nem pontról-pontra, mert tényleg kíváncsi lettem mondjuk a hármasra adott válaszra. De álljon itt a lényeg, ami a Telekomosok reményei szerint “tisztázza a dolgokat a közösség fejében.” Kicsit tömbösített, szóval megtűzdeljük képekkel a technosztalgia jegyében.

“Az iparág, amelyben működünk, folyamatosan átalakulásban van, ezért új ötletekre, megközelítésekre és stratégiákra van szükség. Ez a változás másfelől a fiatal célcsoportunk mindennapi fogyasztói szokásaiban és a szabadidejük eltöltésének módjában is megfigyelhető. A Telekom Electronic Beats 17 éves múltra tekint vissza, és fontosnak tartjuk, hogy a zenei programot – a változó helyzethez igazodva – fenntartható módon alakítsuk.”

“Nemzetközi stratégiánk alapjaiban változott, új távlatokat teremtve a lehetőségek és ötletek számára: A digitális teret és tartalomstratégiát érintő, két évvel ezelőtti változásokat optimalizáltuk, tovább fejlesztettük.”

“Itthon a Telekom Volt illetve a Sziget fesztiválokkal folytatott együttműködéseink jól mutatják a programok sokrétűségét, amivel a zene és az ahhoz kapcsolódó életstílus iránt érdeklődő, egyre fiatalabb közönség még szélesebb körét érhetjük el. A fesztiválokon rengeteg fiatalhoz tudunk szólni, akik szándékaink szerint Telekom Electronic Beats követőivé válnak.”

“A korábbról már ismert Telekom Electronic Beats fesztiválok és a különböző művészekkel folytatott együttműködések – mint például a Gorillaz – nemzetközileg jól kiegészítik a helyi programjainkat. Idén a Gorillaz együttműködés áll a középpontban, ez azonban nem jelenti, hogy ne folytatnánk az Electronic Beats fesztiválokat. Idén őszre nem tervezünk a tavalyihoz hasonló Telekom Electronic Beats fesztivált, helyette Telekom Electronic Beats klubrendezvények vannak tervben különböző együttműködő partnerekkel.”

Hát így. Mindenki dolgozza fel nyugodtan. Aztán nézze meg a Facebook eseménylistájában, hol lesz a legközelebbi nem corporate house-buli!