keresés menü

Mogees: A kis kütyü, ami a zene jövője lehet

Habár már eddig is voltak fura kezdeményezések arra, hogy a minket körbevevő tárgyakból hangszert készítsenek, de ahogy ennek a vonalnak a legnépszerűbbje, a Makey Makey banánszintije, úgy a többi is megmaradt egyszeri, jópofa poénnak. A banánszinti lényege ugye az volt, hogy a számítógéppel összekötve érintésre meg tudott szólaltatni egy előre programozott hangot, vagy működésbe hozni egy adott funkciót. Ezen az elven zongora lehetett a lépcsőből vagy épp kontroller négy vödör vízből.

Bruno Zamborlin, a Mogees feltalálója

Bruno Zamborlin által kitalált Mogees ezeken lép túl úgy, hogy egy egészen új perspektívát nyit meg a mára egyre inkább összeolvadó elektronikus és a hangszeres zene között.

Lényegileg egy kóláskupak nagyságú, bárhova odahelyezhető érzékelőről beszélünk, ami a rezgéseket hangként tudja továbbítani a számítógép vagy akár a mobiltelefon felé, ahol a hozzá tartozó alkalmazással tudjuk mindezt tovább csavargatni, módosítgatni.

Screenshotok a Mogees appjából

Okés, de mi ebben a nagy dolog?

Hát az, hogy amíg a banánszinti csak egy blöff volt, a banán tulajdonképpen lehetett volna a billentyűzet bármelyik gombja, addig a Mogees esetében éppenhogy a körülöttünk lévő tárgyak akusztikai tulajdonságai lesznek a fontosak, ezek mellé kerülnek egy-egy hangszernek a hangjai. Így teljesen más jellegű hangszer válhat az ablaküvegből, mint mondjuk a radiátorcsőből vagy egy darab fából.

Elmondva is király mindez, de nézzétek meg, hogy néz ki valójában:

Az augusztusban forgalomba kerülő Mogees alapverzióját 40 eurótól lehet előjegyezni a Kickstarteren, ahol már most összejött annyi pénz, amennyi a gyártás elkezdéséhez kell Zamborlinnak és csapatának. Mivel a Mogees forradalmasíthatja a zeneoktatást és a meglévő hangszerek lehetőségeit is ki tudja tágítani, így minden együtt van egy zenei forradalomhoz. Úgy legyen!

A határtalan zene.
Semmilyen nesz nem vész el!
Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥