keresés menü

Mint egy srác, aki már hónapok óta el akarja veszíteni a szüzességét: Carson Coma interjú

November 30-án az Akváriumban lesz a Carson Coma egyéves szülinapi zsúrja. Ennek aprópóján dumáltuk át az évet a 2019-ben óriásit menő zenekar négy tagjával, Fekete Giorgio énekes-gitárossal, Kun Bálint – billentyűssel, Bóna Zsombor gitárossal és Gaál Péter szintis-ütőhangszeressel. Jónás Attila basszusgitáros és Héra Barnabás dobos virtuálisan csatlakoztak az interjú végéhez néhány válasszal.

Urbanplayer: Hölgyeim és uraim, október 23-at írunk, az Eiffel téren sütkérezünk a Carson Coma kétharmadával a – mennyi is lehet? – legalább 25 fokban. Van másfél óránk a zenekar próbájáig. Úgyhogy kezdjük ezzel, a szülinapi koncertre készültök már? Milyen lesz ez? 

Fekete Giorgio: Igen-igen, ez hosszabb lesz, mint az eddigi koncertjeink. Olyan 75-80 perc körülbelül a műsor, viszünk sok új számot. Eddig is szerettünk ilyen baromi nagy felállásban játszani. Eddig ugye olyan volt, hogy a hattagú zenekar mellé jött három fúvós és két vokalista, de most négy fúvós is lesz és három vokalista. Peti itt számolgat, menny is az? 

Gaál Peti: 13. 

Giorgio: És még lesznek ezen felül vendégek is. De az annyira meglepetés, hogy Zsombor se tud róla. 

UP: Az új számok már a következő lemezt előlegezik vagy feldolgozásokról van inkább szó? 

Kun Bálint: Mindenképpen a második lemez felé hajló dolgokról van szó. 

Giorgio: Jövő héten forgatunk egy klipet az egyik új számhoz Komróczki Diával, akivel a korábbi videóinkon is dolgoztunk. 

UP: – Klipszemléről négy díjat is elhoztok. Számítottatok arra, hogy ekkorát megy a Songs About My Grandmának a Diával és Lippai Balázzsal készült klipje? Ez ugye behúzta a legjobb operatőr díját, a zsűri különdíját, végül az egész Klipszemle fődíját. 

Giorgio: Reménykedtünk, hogy azért hazaviszünk valamit, de erre semmiképp sem számítottunk. 

Bálint: Ahogy egyre többször mondták be a nevünket, egyre jobban meglepődtünk. 

Giorgio: A szakmai zsűri díja után én azt hittem, hogy nincs is már több kategória. Az is jó amúgy, hogy majd szépen el tudjuk költeni a nyereményünket. 

Bálint: – A következő klipet most Diával forgatjuk, de a pénznyereményből majd lesz egy nagyszabásúbb videó is, abban Lippai is részt fog már venni. Már ha van kedve. 

Giorgio: Amúgy egy magyar nyelvű számról van szó, mostanában inkább magyar nyelvű számaink lesznek. 

UP: Min múlik, hogy egy szám angol vagy magyar nyelvű lesz nálatok? Az első lemez nagyrészt még angolul ment, de azért két magyarul énekelt szám is volt köztük. 

Bálint: Az első Carson Coma számkezdemények még angolul íródtak, aztán később jött a felismerés, hogy jobban megy magyarul. Azóta már a legtöbb számötlet magyar nyelven jön. 

Giorgio: Én a kezdetben azt éreztem, hogy van egyfajta reflex az emberekben, hogy ha magyarul írsz, akkor abból valami magyar alter lesz, ezért tűnt egyértelműnek angolul próbálkozni.

A Kreolkék pillanatok volt az első, amit magyarul írtunk meg. És annyira természetesen jött, annyival jobb érzés volt, hogy jobban ki tudtam magam fejezni.

Aztán koncerten szerintem jobb a nézőnek, ha érti, együtt tudja énekelni a számokat. Szerencsére ez nálunk magától alakult ki, nem kellett magunkra erőltetni. Azért lesz angol nyelvű szám is még. 

UP: Neked elég kézenfekvő lenne az olasz is. Ráadásul ott is egy elég erős hatvanas évek volt a könnyűzenében. Erre nem gondoltatok? 

Bálint: Felmerült, és győzködjük is erről egymást. Én nagyon szeretnék minél hamarabb. 

Giorgio: Azt valószínűleg azért én fogom majd mondani, hogy ide most egy olasz szöveget képzelek el. Majd jön amikor jön, de szerintem mindenképpen jönni fog. 

UP: A számírás hogyan megy nálatok? Van valami kialakult metódus? 

Bálint: Egyelőre még csak alakulgat ez a folyamat. Eddig még minden szám másként született meg. 

Alapötleteket általában a Bálint, a Barna és én szoktam hozni, de olyan is van, hogy közösen hozunk össze valamit, ami tök jó. Az, hogy ilyen sokan vagyunk, az tud egy ilyen kontrollált káoszt eredményezni. 

Giorgio
Zsombor, Bálint, Peti, Giorgio

UP: Új számokra mik hatottak? Akár zenekar vagy bármilyen irányzat? 

Giorgio: Az első lemezünknek, a Corduroy Clubnak nagyon érzem a hatását! 

Zsombor: Egyértelműen nehéz kiemelni bármit,

Bálint: Max az Abba lehet ilyen.

Zsombor: Meg a black midi.

Ami ötleteket én szoktam bedobni, azok úgy szoktak kinézni, hogy CC, aztán valami műfajmegnevezés. Szóval ezek először inkább stílusgyakorlatok, amiből vagy kijön valami, vagy nem. 

Bálint

Giorgio: Spotify-ra csinált mindegyikünk egy playlistet a kedvenc zenéiből, ezekből is látszik, hogy mennyire különböző dolgok inspirálnak minket még így zenekaron belül is az Abbától egészen a mai indie zenékig. 

UP: Az Abbában mit csíptek legjobban? 

Peti: Jól néznek ki a lányok. 

Giorgio: Én az Abbában a Boney M-et szeretem igazából. 

Zsombor: A legzseniálisabb popzene valaha. A kályha. 

Bálint: Igen, zseniális, hogy milyen dolgokhoz nyúltak és az mennyire működik, még ha el is vesszük a szövegeket, akkor is nagyon kifejező. 

Giorgio: Azért annyira nagyon nem szeretjük az Abbát, mint amennyire most annak tűnik. 

Bálint: Én igen. 

Zsombor: Mi meg toleráljuk. 

UP: Hogy jött, hogy Kordától dolgozzatok fel? 

Giorgio: A Nem vagyok ideges azért lett, mert Barni egy gyökér. 

Bálint: Ezeket a dalokat szokta énekelgetni unalmában. 

Giorgio: Olyan januártól vagy februártól játszottuk ezt a számot. 

Bálint: Aztán később az Electronic Beats keresett meg, hogy a körszállós projektjükben a hatvanas évek hangulatában berendezett szobában szólhatna ez, így felvettük. De nem jutottam be. 

Giorgio: Én se jutottam be, senki se jutott be. Egyébként nem elfelejtendő, hogy az ehhez készült klip elnyerte a legjobb performansz díjat a Klipszemlén. Nagyon jó buli volt a felvétel, és szerintem ez már sohasem fog kikerülni a szetlisztünkből. 

Igen, nagyon jó lett, én büszke vagyok magunkra. 

Bálint

Giorgio: Legyen ez az interjú címe: Én büszke vagyok magunkra! 

UP: És a Kaláka-feldolgozás?

Giorgio: Megkeresett minket a Szabó Benedek és a Sallai Laci, hogy készült egy ilyen feldolgozás lemez a Kaláka 50. szülinapjára, és jó lenne, ha mi is készítenénk rá valamit. 

Bálint: Ez úgy volt pontosan, hogy Giorgióval mosogattunk a könyhában, és pörgettük a Kaláka-számokat, hogy vajon melyik lenne jó.

És egyszer csak elindult a Reggeli ének, Giorgio meg lefagyott, hogy fú, uhh, ez lesz!

Ennél is jó buli volt a stúdiózás, nekem szerintem az a kedvencem az egész zenekarozásban. 

Giorgio: Milyen rockzenész vagy te!?

UP: És nektek mi a kedvencetek a zenekarozásban?

Giorgio: Amikor a próbák szüneteiben elmegyünk a Star Kababba. Meg a koncerteket. 

Peti: Koncertek. 

Zsombor: Én az utazós, turnézós részét, amikor csak megyünk, benzinkutazunk, meg nem is tudom. Tök fasza keretet ad ez az egész napnak meg a koncerteknek. 

Giorgio: Tényleg, megváltoztatom a válaszom, nekem is ez. 

Bálint: Jó, ez tényleg jó! 

Zsombor: Ez tök jól összehoz minket. Ahogy például azon verekszünk, hogy melyik szám legyen betéve. Egyszer elhangzott Ati szájából, hogy hét perc múlva odaérünk, és még mindig nem hangzott el a Paranoid. 

Giorgio: Végül elhangzott, de már odaértünk, és csak ezért vártunk még öt percet a buszban. 

UP: Egész pontosan 2018. november 8-án volt az első közös koncertetek a Kikeltetőn, ahol rögtön egy masszív, kész zenekar benyomását keltettétek. Erre hogyan készültetek? 

Zsombi: Júliusban kezdtünk el együtt próbálgatni, akkor már a novemberi dolgokra. Ekkor már megvolt, hogy benne leszünk a Hangfoglaló élő meghallgatásában. 

Giorgio: Ekkor még nem nagyon volt más előttünk, így konkrétan folyamatosan az első koncertre készültünk. Kicsit hasonló most a helyzet, napokban összeállítjuk a végleges szetlisztet november 30-ra, és azt fogjuk tökéletesítgetni heteken át. Ez így egy elég érzelmes dolog számomra. 

Bálint: Én nagyon emlékszem arra a stenkre, amikor felmentünk a Kikeltetős elődöntőn a színpadra, és ott volt az a rengeteg ember. 

Ekkorra már csomót játszottuk ezeket a számokat, de mindig csak tízperces meghallgatásokon voltunk, és mire kezdtünk belelendülni, már vége is volt. Ekkor meg kijött minden. Hatalmas buli volt, iszonyatosan élveztem azt a koncertet. 

Zsombi

Giorgio: Mint egy srác, aki már hónapok óta el akarja veszíteni a szüzességét, és végre sikerül. 

Zsombi: Azt hittem, hogy más példát fogsz mondani. 

UP: – Összességében elmondható, hogy egy elég bomba évet sikerült összehozni. Nem csak a lemez lett klassz, hanem látszólag is flottul mennek a dolgok. A parkos koncerttől kezdve a klipekig bezárólag. Vagyis, hát miért zárnánk be. Mit gondoltok, miért lehet ez? 

Giorgio: Van egy nagyon jó menedzserünk, aki a kezdetektől velünk van. Régebb óta, mint a Zsoma. Ő Boros Zoli. Ugyan az első koncertünk idején még más dátum nem volt lekötve, de már akkor tudtuk, hogy mit akarunk, hogyan akarjuk. Szerintem baromi fontos itt a tudatosság, nem olyan országban élünk, ahol elég összerakni egy király lemezt, és a többi meg már magától megy, itt – és most nagyot mondok – kábé kétszáz embernek van olyan szerencséje, hogy csak a zenéléssel kell foglalkoznia. 

Zsombi: Olyan volt ez az év egyébként, mint a Klipszemlés díjátadó, sorban érkeztek a fasza dolgok. Mindig meglepődtem, hogy wow, még ez is. 

UP: Személyesen mi volt a kedvenc momentumotok ebből az egy évből? 

Zsombi: Amikor elindultunk Bálinték családi autójával Sopronba februárban az első előzenekaroskodásunkra a Blahalouisana előtt. Eltévedtünk a hóviharba, véletlen átmentünk Ausztriába is, végül pedig nekimentünk egy táblának. Nem volt vészes, kábé öttel neki csúsztunk, de ez jó előjátéka volt a nyári buliknak. Két órát késtünk, de a Blaha meg hármat, úgyhogy nem volt gond. Ők is átmentek egyébként Ausztriába véletlenül. 

Bálint: Nekem az aurórás támogatói koncert volt a tetőpont, iszonyú nagy buli volt, egy igazi punk buli. A végén felmásztam az orgonára és lábbal tapostam a billentyűket. 

Zsombi: Én erről lemaradtam, volt pár technikai gondom, úgyhogy inkább beugrottam szólózni a közönségbe. 

Peti: Hát nem tudom, a Budapest Park azért király volt. Azt nagyon élveztem. 

Bálint: Ja meg a karácsonyi vacsiparti! 

Csak annyit mondok, hogy én reppeltem azon. 

Giorgio

Bálint: Húztunk zenekaron belül, és nem csak sima ajándékok voltak, hanem kreatív alkotások is. Voltak versek, dalok, rajzok, meg reppelések is. 

Giorgio: Nehéz választani vagy összefoglalni, inkább hatunk közössége az, ami a legfontosabb. 

Az interjú után még kifaggattuk az aktuális kedvenc dolgaikról is a srácokat cseten!

Kedvenc új zene

Giorgio: Nick Cave – Ghosteen

Barni: a Temples új lemeze/az Abbey Road új remasztere

Zsombor: black midi

Ati: The Detroit Sex Machines – Rap It Together

Peti: Saint Motel – The Original Motion Picture Soundtrack: Part 1

Bálint: új Giliszta-lemez

Kedvenc új film vagy sorozat

Giorgio: a Big Mouth új évada

Barni: Volt egyszer egy Hollywood

Zsombor: FOMO

Ati: Volt egyszer egy Hollywood

Peti: Friends új évad

Bálint: Ruben Brandt, a gyűjtő

Kedvenc ruhadarab

Giorgio: mindig a következő turkált gyöngyszem

Barni: a Krokodil Dundee-s kalap

Zsombor: nagymamám ingjei

Ati: magas derekú nadrágok

Peti: karácsonyi pulcsik

Bálint: szines zoknik

Kedvenc szín

Giorgio: a meleg pasztellszínek

Barni: NARANCS

Zsombor: kumkvatsárga

Ati: kék

Peti: azúr

Bálint: bármi, ami rikít

Kedvenc hely Budapesten

Giorgio: Bambi Presszó

Barni: Apród Söröző a Szondi utcában

Zsombor: titkos ház tetőterasza

Ati: “egyenlítő”

Peti: Ikea

Bálint: új Gólya

Tűz tartalom 🔥