keresés menü

Miért is nem kezded a hetet az új MIA album végighallgatásával?

miagif

A provokatív megnyilvánulásairól is ismert angol-srí lankai énekesnő, M.I.A. elkészült negyedik hosszanjátszó lemezével, amiről olyanokat mondott a FACT-nek, hogy ez az album voltaképpen menekülés volt abból a “szarviharból”, ami az Egyesült Államokban robbant ki vele kapcsolatban, és művészi tekintélyét próbálták aláásni vele.

Matangi az album címe, aminek eredetét nem nehéz visszafejteni, a művésznő ugyanis ezen a néven jött világra, és csak az angol költözés miatt használta a könnyebben kiejthető Mayát. Vicces viszont, hogy egy hindu istenséget is így hívnak, aki ráadásul a zene, a szó és a művészet istensége – ezt ő maga guglizta ki, az egybeesés pedig őt is meglepte. A hanganyag egyébként szerencsére megint nem köt kompromisszumokat és próbál megfelelni elvárásoknak, hallani belőle, hogy M.I.A. remek perceket szerzett magának a stúdióban – a Matangi pont olyan nyers(szerű) lett, mint a bemutatkozó albuma nyolc évvel ezelőtt.

Itt a full stream:

“Zeneileg nagyon gyorsnak kellett lennem, eldobhatónak, azonnalinak, mert végülis minden mást is így csinálok. Nem tudtam, hogyan kell hangszereken játszani, nem volt profi zenei tudásom, szóval az egészet ilyen szedett-vedett módon raktam össze. De szerintem ez csak dob rajta” – mondta el M.I.A. az említett cikkben első komolyabb dalszerzői próbálkozásairól, hiszen míg korábban a zene csak egy volt sok művészi megnyilvánulásai között, a videók, ruhák, könyvek között, most ez vált a fő mozgatójává. Nyilván, hiszen a hírnevet is ez hozta meg neki.

Végül zárjuk keretesre a szerkezetet a Bad Girls még mindig ütős videójával: