keresés menü

MIA odaszúrt Amerikának és a Black Lives Matter-mozgalomnak

A Srí Lankából gyerekként Angliába menekült MIA-ről köztudott, hogy szereti hallatni a hangját globális politikai témákban, a zenéi többsége is a világ problémáit tematizálja. Legutóbb az ES Magazine-nak adott interjújában fogalmazott meg egy elég erős kritikát az amerikai feketék jogaiért küzdő Black Lives Matter-mozgalommal kapcsolatban.

Szerinte ugyanis míg ez a mozgalom, meg úgy az egész ország nagy figyelmet fordít a feketék helyzetére, addig a muszlimokat, és főleg a muszlim menekülteket teljesen ignorálják.

Ezen túl egyébként a Black Lives Matter-mozgalmat sem igazán tartja újszerűnek. Úgy véli,

ugyanerről beszélt Lauryn Hill a kilencvenes, vagy a Public Enemy a nyolcvanas években. Sokkal érdekesebb lenne számára, ha egy Beyoncé vagy egy Kendrick Lamar a szíraiai és pakisztáni helyzettel foglalkozna.

De ezzel nem a nevezett előadókat kritizálja első sorban, sokkal inkább a rendszert és a fontosabb médiumokat. “Nem kérdezhetsz rá egy dallal az Apple zeneboltjában vagy az amerikai tévéműsorokban, nem csinálhatsz belőle hashtaget a Twitteren, és Michelle Obama sem fog a hátára venni” – fogalmazott talán némi túlzással, de nem minden igazság nélkül az amúgy nem muszlim vallású MIA.

(via)