keresés menü

Megszereztünk egy trekket az idén tíz éves Budabeats szülinapi válogatásáról

Urbanplayer: – Miért az Umoja Regina című számát választottad, amivel felvezetnéd az olvasóinknak a jubileumi válogatást?

Pentelényi “Dj Gandharva” Pali: – A holland duónak, az Umoja-nak a bemutatkozó lemeze 2012-ben jelent meg a Budabeatsnél. Azóta több megjelenésük is volt, remixelték Nicola Cruzt és szerepelnek egy Multi Culti maxin is, ami napjaink talán legmenőbb kiadója a belassult elektronikus világzene témakörben. A fiúk az afrikai kontinens zenei gyökereiből táplálkoznak és a válogatásra egy lo-fi, ’80-as éveket idéző dobokkal és szintivel operáló highlife számot írtak. Az angol terjesztőnknek – saját bevallása szerint – ez a kedvenc száma, bár a pre-orderes tracklistából sikerült első körben lehagynia. Így ennél nagyobb premiert nem is tudtunk volna összehozni, full titkos a trekk!

UP: – Miként tükrözi ez a válogatás a Budabeats elmúlt tíz évét?

PP: – Von Yodi-val közel egy évig dolgoztunk azon, hogy összeálljon ez az anyag. Az LP-n olyan Budabeats artisták szerepelnek, akik részesei voltak az elmúlt tíz évünknek. A lehető legszélesebb ívet próbáltuk leírni ezzel a 11 számmal, minél jobban megmutatni, miről is szól a Budabeats. Ennek megfelelően van rajta hip hop, funk, afro, indiai diszkó, acid house, synthwave, laidback grooves és ezek hibridjei. Von Yodival az elmúlt 15 évben hasonló műfajú lemezeket gyűjtöttünk/gyűjtünk az ’50-es évektől napjainkig. Ezt a világot szeretnénk továbbvinni a lemezkiadóval, olyan kortárs zenéket megörökíteni vinylen, amiket remélhetőleg hozzánk hasonlóan örömmel fognak kitúrni akár néhány generációval később is egy poros lemezbolt pincéjéből.

UP: – Mi az, ami számodra a legnagyobb kihívás a következő tíz évben? Van olyan, ami fájóan hiányzik az első tízből?

2008 elején csak a fejemből kipattant név létezett, hogy Budabeats és zip-ben lehetett letölteni néhány mp3-at a weboldalról. Azóta sikerült barázdákra préselni minden idők egyik legjobb magyar filmzenéjéből kettőt is (Linda ill. Liza, a rókatündér), az első magyar afrobeat zenekar kislemezét vagy épp a magyar jazztörténet néhány egzotikus darabjának életét – remélhetőleg – megnövelni néhány évtizeddel. Most pedig a hetedik vinyl kiadványt dobjuk piacra, ráadásul az első LP-nket. Innen nézve lehet tippelni, mi lesz velünk tíz év múlva. A nemzetközi piacon mindenképp egyre komolyabb nyomot szeretnénk hagyni magunk után. A kortárs zenék mellett továbbra is foglalkozunk a XX. század magyar zenéinek újrafelfedezésével nemzetközi szinten. Mellékprojektként az a legnagyobb kihívásunk, hogy Budapestre tudjunk hívni olyan dj-ket, akik a Budabeats-hez hasonló szellemiséget képviselnek, lazán kezelik a zenei stílusokat…