Kerek évfordulóhoz ért a Linda filmzenéjét és csomó más, műfaji határokra fittyet hányó érdekességet jegyző kiadó, a Budabeats. Ennek apropóján a kiadó két vezetője, Von Yodi és Dj Gandharva készítettek egy válogatást kiadatlan kiadóközeli zenékből. DJ Gandharvát pedig arra is rábírtuk, hogy meséljen nekünk az elmúlt tíz évről és mutasson egy számot előzetesbe.

Urbanplayer: – Miért az Umoja Regina című számát választottad, amivel felvezetnéd az olvasóinknak a jubileumi válogatást?

Pentelényi “Dj Gandharva” Pali: – A holland duónak, az Umoja-nak a bemutatkozó lemeze 2012-ben jelent meg a Budabeatsnél. Azóta több megjelenésük is volt, remixelték Nicola Cruzt és szerepelnek egy Multi Culti maxin is, ami napjaink talán legmenőbb kiadója a belassult elektronikus világzene témakörben. A fiúk az afrikai kontinens zenei gyökereiből táplálkoznak és a válogatásra egy lo-fi, ’80-as éveket idéző dobokkal és szintivel operáló highlife számot írtak. Az angol terjesztőnknek – saját bevallása szerint – ez a kedvenc száma, bár a pre-orderes tracklistából sikerült első körben lehagynia. Így ennél nagyobb premiert nem is tudtunk volna összehozni, full titkos a trekk!

UP: – Miként tükrözi ez a válogatás a Budabeats elmúlt tíz évét?

PP: – Von Yodi-val közel egy évig dolgoztunk azon, hogy összeálljon ez az anyag. Az LP-n olyan Budabeats artisták szerepelnek, akik részesei voltak az elmúlt tíz évünknek. A lehető legszélesebb ívet próbáltuk leírni ezzel a 11 számmal, minél jobban megmutatni, miről is szól a Budabeats. Ennek megfelelően van rajta hip hop, funk, afro, indiai diszkó, acid house, synthwave, laidback grooves és ezek hibridjei. Von Yodival az elmúlt 15 évben hasonló műfajú lemezeket gyűjtöttünk/gyűjtünk az ’50-es évektől napjainkig. Ezt a világot szeretnénk továbbvinni a lemezkiadóval, olyan kortárs zenéket megörökíteni vinylen, amiket remélhetőleg hozzánk hasonlóan örömmel fognak kitúrni akár néhány generációval később is egy poros lemezbolt pincéjéből.

UP: – Mi az, ami számodra a legnagyobb kihívás a következő tíz évben? Van olyan, ami fájóan hiányzik az első tízből?

2008 elején csak a fejemből kipattant név létezett, hogy Budabeats és zip-ben lehetett letölteni néhány mp3-at a weboldalról. Azóta sikerült barázdákra préselni minden idők egyik legjobb magyar filmzenéjéből kettőt is (Linda ill. Liza, a rókatündér), az első magyar afrobeat zenekar kislemezét vagy épp a magyar jazztörténet néhány egzotikus darabjának életét – remélhetőleg – megnövelni néhány évtizeddel. Most pedig a hetedik vinyl kiadványt dobjuk piacra, ráadásul az első LP-nket. Innen nézve lehet tippelni, mi lesz velünk tíz év múlva. A nemzetközi piacon mindenképp egyre komolyabb nyomot szeretnénk hagyni magunk után. A kortárs zenék mellett továbbra is foglalkozunk a XX. század magyar zenéinek újrafelfedezésével nemzetközi szinten. Mellékprojektként az a legnagyobb kihívásunk, hogy Budapestre tudjunk hívni olyan dj-ket, akik a Budabeats-hez hasonló szellemiséget képviselnek, lazán kezelik a zenei stílusokat…

Igazán kifinomult magasélet: megjött a Roadster print! Lapozz bele, rendeld meg, élvezd! (X)