keresés menü

Meghalt Prodigy, gyászol (nem csak) a keleti part

42 éves korában meghalt az East Coast hiphop egyik megkerülhetetlen alakja, a Mobb Deep formáció rappereként ismert Prodigy. A halál pontos okát még nem tudni, de nemrég kórházban is került egy különleges vérbetegség miatt, amivel gyerekkora óta küzdött.

A Mobb Deep volt a kilencvenes évek New Yorkjának második legfontosabb csapata a Wu-Tang mellett, és olyan fontos számokat adtak a zenetörténelemnek, mint ez itt, ami még Eminem életrajzi-freestyleozós filmjében is fontos szerepet kapott:

Prodigy és Havoc még a középsuliban haverkodtak össze, első albumuk, az 1993-as Juvenile Hell (amit tizennyolc évesen dobtak össze) nem robbant még be, ellenben az 1995-ös Infamous már igen, köszönhetően annak, hogy a srácok köntörfalazás nélkül foglalták kemény, nyers dalokba az utcai élet lényegét. Persze az sem volt elhanyagolható, hogy Nas és Raekwon is vendégszerepelt a lemezen.

Itt az album egyik legismertebb száma, klippel, hát nem úgy tűnnek egy pillanatra sem, mint akik viccelnek:

Ez pedig már az 1996-os Hell On Earth albumukról származik, válaszként írták 2Pac Hit Em Up-jára, amiben többek között őket is betámadja. Mint később kiderült, nem is értették, hogy a nyugati part gengsztersztárja miért célozta meg őket, de ha már így alakult, felvették a kesztyűt.

Ez pedig már az én személyes kedvencem, sokszor szívtam fel magam rá középiskolába menet, a vokálért meg egyszerűen csak odavoltam és vissza:

https://www.youtube.com/watch?v=O1MBwljgdaM

Prodigyről a hír óta egyre többen emlékeznek meg a legnagyobb pályatársak közül is:

View this post on Instagram

?? QB RIP King P. Prodigy 4 Ever

A post shared by Nasir Jones (@nas) on

https://twitter.com/QtipTheAbstract/status/877237713275113473

https://twitter.com/IamAkademiks/status/877393156131639296

R. I. P.