keresés menü

Madlib: felgyújtom a stúdiómat, mielőtt meghalnék

madlibstudioB

Az elfeledett soul, jazz és funklemezek innovatív ötvösmestere, a hiphop határait átíró, Flying Lotustól Thom Yorke-ig egy rakás zenészre komoly hatást gyakorló Madlib nemrég interjút adott a Dazed Digitalnek. Kalifornia amúgy is rendkívül termékeny, régi dolgokból tonnaszám új zenéket gyúró stúdiónáriusa ebben nem csak azt árulja el, hogy az összes zenéjének csak szűk egyharmadát hallotta a világ, a maradék még a fiókban fekszik, de egyebeket is. Szemezgetünk a legérdekesebb válaszaiból, leszűrve a lényeget. For the lazy one, yo.

Milyen fokú nála a lemezgyűjtő fanatizmus?

“Alapvetően az egész életem a zenéről szól, 24 órában vagy csinálom, vagy hallgatom. Mondjuk két hónapon át csak lemezeket hallgatok, de semmilyen zenét nem írok, ám amikor erre kerül sor, addigra már mindent magamba szívtam, már bennem van. Vagy két napon át csak egyfajta műfajt hallgatok, tanulmányozom. Valamiféle zene-könyvtáros szeretnék lenni, a kezdetektől ez volt a célom.”

Sokan misztikus figurának tartják, de mit gondol ő erről?

“Néhányan azt gondolják, őrült vagyok, pedig egy normális fickó, aki szereti a zenét. Csendes vagyok, páran azt hihetik, hogy néma. És egy remete vagyok, akit ritkán lehet látni. Ritkán lehet velem kapcsolatba lépni, alig válaszolok a telefonhívásokra. Nem nagyon Twitterezek meg hashtagelek. Nem csinálok selfie-ket. J Dilla és Common űrlénynek hívtak.”

Madlib mint Quasimoto, klipjének főszereplője pedig szintén egy bizarr figura:

Milyen hamar unja meg a saját zenéit?

“Már azt sem tudom meghallgatni, amit tavaly csináltam. Már teljesen máshol járok. Az embereket általában két-három évvel később hallják az albumokat, miután megírtam őket. Mindig mást csinálok. Egy zenei skizofréniás vagyok.”

Mi lenne az eddig meg nem jelent zenéivel, ha meghalna?

“Elégetném az összeset, afféle Lee Perry-modorban. Rohadtul senki nem fog élősködni a zenéimből. Ha a kórházban haldokolnék, megkérném a fiamat, hogy égesse el helyettem. Nem hagyom, hogy azt tegyék velem, mint Dillával. Tanultam abból, hogyan kezelték páran az ő örökségét…”

Most ismerkedsz Madlibbel? Kezdd ezzel a mixszel, részletek itt:

Hisz az összeesküvés-elméletekben?

“Félig-meddig.”

Melyik a kedvenc konspirációs teóriája?

“Ez a legnagyobb titok. Tudok bizonyos dolgokról, amikről nem beszélhetek. Rengeteg olyan dologról tudok, amiről ha beszélnék, bajba kerülnék.”

A teljes interjú itt olvasható.