keresés menü

Lemezgyűjtők vs. IKEA – miért borultak ki előbbiek az utóbbira?

Röviden: azért, mert a svéd bútoráruház bejelentette EXPEDIT nevű polcrendszerének kivonását a termékkínálatból. Hogy ez miért fáj annyira a bakelitek szerelmeseinek? Hát azért, mert kevés olyan polcrendszer van ma forgalomban a világon, ami ilyen snájdigul minimál, plusz erős, olcsó, könnyen elérhető, de ami a legfontosabb: a rekeszeibe szinte hajszálpontosan beleillenek a 12 inch-es fekete lemezek tokjai. A bútor eltüntetésének híre körülbelül annyira sokkolta a hagyományőrző dj-szcénát, mint amikor a Panasonic bejelentette, hogy leáll a Technics lemezjátszók gyártásával.

Fotó: Vinylengine.com - Turntable Forum
Az EXPEDIT. Fotó: Vinylengine.com – Turntable Forum

Igaz, az IKEA bejelentett egy jövendőbeli alternatívát is KALLAX néven, pont azzal a céllal, hogy legyen mi helyettesítse a nagy elődöt, a tiltakozókat ez kevésbé hatja meg, az új konstrukció ugyanis állítólag jócskán (CENTIKKEL!!!) spórol az anyaggal.

Mivel első körben Németországban állítják le a polc forgalmazását – de aztán várható, hogy fokozatosan mindenhol megtörténik ez -, ezért a drámai esemény ellen létrejött első Facebook-oldal címe német nyelvű, ennek ellenére minden nációból lájkolják a barázdabillegető lemezlovasok (cikkünk írásának pillanatában már a 13 ezret súrolja az oldal rajongóinak száma). Egyébként azért is meredek húzás ez az IKEÁtól, mert alig egy éve még Harry Love-val egy külön promóvideóban mutatták meg, hogy ők bizony a dj-k mögött állnak:

És persze már a magyar lemezlovasokhoz is elért a rémek réme. A fekete zenék egyik legrégibb motorosa, DJ Keyser például jótanáccsal élt a Facebookon dj-kollégái felé, akik közül többen meg a komment eszközével éltek a poszt alatt, Vályi “Shuriken” Gábor például ellentmondást nem tűrően közölte: atombiztos a két darab 5×5-ös EXPEDIT polca.

keyser

Mielőtt Magyarországra is eljut a rém, mi is azt javasoljuk a még vinylről dolgozóknak, lépjenek kapcsolatba a budaörsi vagy az Őrs vezér téri létesítménnyel, és ruházzanak be, amíg nem késő. Addig meg itt lehet közösen emlékezni a legendás bútordarabról, ami nélkül már sosem lesz ugyanolyan szép az univerzum, mint amilyen eddig volt.