keresés menü

Leállította az orosz rendőrség a Pussy Riot klipforgatását melegpropagandára hivatkozva

A sors fintora, hogy épp a БЕСИТ / RAGE című dalhoz forgattak.

Február 9-én vasárnap ütött rajta a szerv a szókimondó, provokatív feminista csajpunkbandán Szentpétervárott, a gay propagandára vonatkozó törvényt citálva (annak ellenére, hogy azt két éve jogszerűtlennek minősítette az Emberi Jogok Európai Bírósága). A Pussy Riot tagjai szerint “extremizmust” és “illegális videót” emlegettek a hatóság emberei érkezésükkor, de bizonyítékokat nem voltak képesek felmutatni.

Először utasították a Lenfilm Stúdiót, ahol a forgatás zajlott, hogy kapcsolják le az áramot, majd amikor a csapat generátort hozott volna, hogy mégis befejezzék azt, megakadályozták őket ebben is. A fenti videó a rendőri intézkedést mutatja be.

Kép: innen

Extra pikánssá teszi az esetet, hogy a Lenfilm állítólag azt próbálta az eset után beadni az orosz médiának, hogy a videóban látható jagellók valójában színészek, az áramkimaradást pedig… áramkimaradás okozta. A Pussy Riot erre közölte az Instáján, hogy “baszki, akkor ez Oscart érdemelt volna.”

A lányok azt írták, több mint 4 millió forintnak megfelelő összeget költöttek a 150 (főleg női és queer) aktivistát felvonultató klipre, ami most meghiúsult, de nem adják fel, és már kalapoznak rá, hogy befejezhessék.

Aki támogatni akarja őket, az ide fáradjon!