keresés menü

Szuperritkaság: videó a Kraftwerk legelső, 1970-es koncertjéről + priceless értetlen fejek!

A fenti videóból csodálatosan lejön, hogy a Kraftwerk mennyire a kora előtt járt már az első, krautrockos, man-machine-mentes napjaiban is: fogódzókat keresni próbáló tekintetek pásztáznak előre a loboncos-hullámos hajak alatt, van, aki a fülét fogja az elnyújtott drone-os zajszőnyegre, van, aki csak csendben álmélkodik, és van, aki Klaus Dinger (aki a Neu!-ból igazolt át) dobolásakor kezdi érezni az egészet nagy bólogatások közepette. Vagy próbál úgy tenni. Rajta kívül a két alap zenekari tag, Ralf Hütter (billentyűk) és Florian Schneider (vibrafon és fuvola) voltak a színpadon.

Ott volt ezen a koncerten a berlini Tresor technoklub alapítója, Dimitri Hegemann is, aki az Electronic Beatsnek úgy emlékszik vissza, fogalmuk sem volt, kik állnak előttük, csak szerették az alternatív zenét. Akkoriban az ilyesmit is így hívták. És teljesen természetes volt, hogy egyesek zakóban, mások garbóban jöttek, és gyúltak a cigik.

És igen, ahogy fogalmaz, ez még akkoriban volt, mielőtt a Kraftwerk a ma ismert Kraftwerkké vált volna, ezért aki az 1974 előtti kiadványaikra utazik, annak óriási pénzeket kell kicsengetnie a neten, hiszen ezek sosem váltak szerves részévé a proto-technós kánonnak. És éppen ezért érdekes és értékes a felvétel.