keresés menü

A tíz legjobb börtöndal koronavírus idejére

Johnny Cash

Arra gondoltunk, hogy így az önkéntes karanténba vonulások idejére összegyűjtünk egy tízes válogatást a legklasszabb börtöndalokból. Főleg azokra koncentráltunk, ahol a rabság és a szabadság kérdésével játszanak az előadók. Azokat a számokat most nem annyira kerestük, ahol a bűnlajstrom dominált.

Elvis Presley: Jailhouse Rock

Ezt a számot Jerry Leiber és Mike Stoller írták a Jailhouse Rock című 1957-es filmhez, ami egy elítéltről szól, aki a börtönben kap rá a gitározásra. Elvis meg beírta az egészet a poptörténelembe. Amúgy meg mi ez, ha nem felhívás arra, hogy fejleszd magad a karantén alatt!

Johnny Cash: Folsom Prison Blues

Johnny Cash egy éjszakánaál többet sosem töltött börtönben, a kaliforniai Folsomban meg még annyit se. Ezt a számot azután írta, hogy a katonai szolgálata alatt látta egy vetítésen az Inside The Walls of Folsom Prison című krimit.

Warren Zevon – Prison Grove

Itt a börtöndal metafora, a tüdőrákkal küszködő előadó testére utal. A 2003 augusztus 26-án megjelenő The Wind című lemezen volt hallgatható. Zevon pedig alig két héttel később, szeptember hetedikén hunyt el.

The Weeknd: Prisoner (ft. Lana Del Rey)

Hasonló vonalon megy tovább Weeknd és Lana Del Rey közös dala is, sokszor a szokásaink és a függéseink/függőségeink rabjai vagyunk.

R. City: Locked Away (ft. Adam Lavine)

Elsőre ez lehet csak egy nyári slágernek tűnik, aminek csak randomra lett a témája a börtön, azonban az R. City-s Thomas-testvérek tényleg személyes sztorik alapján írták a számot: szüleik ihlette őket, anyjuk gyerekkorukban öt évet várt az apjukra, míg az a börtönben volt.

Csóré Béla: Magasak a falak

Kár a gagyi alapért, ebből egy nagyon szép szám is lehetne. A videó alatti kommentek azonban megerősítettek abban, hogy ez nagyon fontos szám így is.

Gil Scott-Heron: The Prisoner

Ez a prisoner nem az a rácsok mögött ülő prisoner megint csak, hanem a nyakkendő, az öltöny és a rohanó hétköznapok rabja. A rabság talán mindenhol lehetséges.

Tom Waits: Fish In The Jailhouse

A fish alapvetően újonc elítéltet jelent az amerikai börtönszlengben. Ebben a számban viszont pont a hal elsőszámú jelentésére játszik rá. Waits felesége és jelen esetben szerzőtársa, Kathleen Brennan álmából jön a sztori: egy Peoria Johnson nevű elítéltről szól, aki azt mondja, hogy a vacsorára kapott hallevesből a halcsontvázzal (“skeleton fish key”) bármilyen zárat ki tud nyitni.

Public Enemy: Black Steel In The Hour Of Chaos

Jönnek a szabadulós, vagy legalábbis a szökős számok!

Thin Lizzy: Jalbreak

Szabadulás a börtönből fénycsóvákkal és rendőrkutyákkal kísérve, majd megérkezve a városba a főhőseink egyből a csajok közé vetik magukat.

Itt pedig egyben az egész