keresés menü

Koncertezz kanapéról, másvalaki birtokán, háborítás nélkül!

sofa2

A 19. századi szalonok ideje már lejárt, de úgy látszik, jónéhány emberben megmaradt az elemi vágy, hogy egy-egy estére nyilvános hellyé változtassa az otthonát. Igaz, hogy ma már nem filozófusokat, költőket és hegedűművészeket hívnak meg magukhoz, hanem lakáséttermet nyitnak vagy kiárusítást rendeznek fölöslegessé vált holmijukból, de az elv hasonló: közelítsük meg másképp a közösségi kapcsolatokat. Ez az alapja a Budapestre nemrég érkezett Sofa Underground programsorozatnak is, aminek a lényege, hogy meghitt koncerthelyiséget csinálunk a nappalinkból. Vagy a kertünkből.

A Restaurant Dayhez hasonló kezdeményezés Spanyolországból indult, és jelenleg Madridon, Valencián, Sevillán és Bilbaon kívül már Krakkóba is eljutott. Hozzánk Bircsák Eszter programszervező és kurátor hozta el, aki Madridban találkozott a projekttel. Bár teltház miatt akkor nem jutott el Sofa Underground koncertre, maga az elképzelés is elég meggyőző volt hozzá, hogy felvegye a kapcsolatot az ottani szervezőkkel.

sofa

A Sofa Underground lényege, hogy ismerd meg másképp a zenekarokat, kis közösségben és sokkal intimebb környezetben. Természetesen ilyen alkalmakkor nem csak a közönség, de a zenekar is másképp áll a zenéhez, teljesen más előadásmódot igényel tőlük a helyzet, így aztán mindkét oldalnak izgalmas, új élményben lehet része.

Az ingyenes koncertek minimális költségek és technika mellett zajlanak, főleg akusztikusan, de a házigazda és a helyszín által meghatározott “tematika” szerint, vagyis fontos, hogy az adott környezettel összhangban legyen a zene. Az első budapesti eseménynek maga Eszter adott otthont múlt szombaton budai kertjében, ahol színes lampionok között, párnákon és pokrócokon ücsörögve hallgathatta meg a közönsgé Belle Belle, vagyis Nagy Bence egyszemélyes elektronikus zenei előadását.

Számomra ez a zene rendkívül meditatív és poétikus, ezért úgy éreztem, nagyon odaillett a mesebeli kertbe, ahol mindenki hagyta magát elvarázsolni. Ezen kívül azt szeretnénk, hogy minden alkalom nyújtson a koncerten kívül valami kulturális pluszt. Mi a gasztronómia felé mentünk, kézműves söröket és házi készítésű tortillát, tapanadét és tapasokat kínáltunk. Elsősorban – egyelőre – a barátainkból állt a közönség, de eljött hozzánk a rendezvény főszervezője, Chris Peterson zenész is, aki szerint ez volt az egyik legjobban sikerült esemény, amin eddig volt.

(fotó: Pereszlénye Erika)

Cél, hogy a Sofa Underground leginkább kis zenekaroknak kínáljon lehetőséget a bemutatkozásra, ahogy az is, hogy szájról szájra terjedjen a zenészek és a vendéglátók között a rendezvény jó híre. A tervek szerint havonta ismétlődő eseményre az interneten lehet majd regisztrálni, hogy ne kígyózzon a lépcsőházban a sor, de mindenki bátran jelentkezzen, hogy valóban betölthesse a régi idők szalonjait idéző közösségformáló szerepét a nagyvárosban. Meglátjuk, és drukkolunk!

Tűz tartalom 🔥