keresés menü

Kitört a háború a SoundCloudon: itt a jungle vödör kihívás, vödör nélkül

Ezúttal egyáltalán nem zenéről akartam írni, de valami közbejött. A múlt héten meggyulladt a SoundCloud. Dubstep, UK garage, grime producerek kezdték feltölteni frissen összehegesztett dzsungelőrületüket néhány havert megcímezve, és kitört a háború. Vagyis a kihívás, de vödörnyi jeges víz helyett zenék útján. Ez kábé ugyanaz, mint ami tavaly szeptemberben történt grime (szintén nagyon brit műfaj és szubkultúra – a szerk.) körökben, akkor többszáz szám készült el puszta baromkodásból.

Ameddig visszanyomozható, most az első szám Sully-tól, az utóbbi évek jungle reneszánszának egyik fontos, eredendően garázs-orientált karakterétől származik:

https://soundcloud.com/sully-e64/sully-good-night

Bár a szintén elsősorban bass muzsikákban utazó Epoch azt állítja, az egész valójában tőle ered. Ha már vita van egy ilyen kérdésen, ott egyvalami már biztosan nem kérdés: az, hogy egy fontos jelenség szökkent szárba, amit mindenki minél inkább szeretne magáénak érezni.

Először csak szűkebb körben terjedt a dícséretes hülyeség, de az elmúlt két napban egyre többen vették fel a kesztyűt, beszállt a footwork-juke kru, egyre nagyobb dzsungelharcosok fogadták el a kihívást, már van Om Unit, Kid Lib, Slick Shoota, Fanu jungle war dub, készült bolondos happy hardcore verziótól kezdve rogyasztó breakcore-ig szinte minden.

Az eddigiek közül a személyes TOP 5-öm legyen mondjuk ez:

Kíváncsi vagyok, mi sül ki az egészből, de ha most vége szakad, már akkor is született néhány érték, és persze több tonnányi FUN.

Mindenesetre érdemes végighallgatni a folyamatosan frissülő, ebben a pillanatban több mint 400 számot tartalmazó SoundCloud-gyűjteményt. Pisszenteni egy sört, aztán rajta!