keresés menü

Kis éji: Brian Eno negyven évvel ezelőtti etűdjét dolgozta fel Kid606

A Discreet Music című Eno-album 1975-ben látott napvilágot az ambient szülőatyjától. Négy évvel azelőtt, hogy a később zajongó-experimentális gépzenéivel ismertté vált venezuelai Miguel Trost De Pedro, azaz Kid606 (a fenti képen) megszületett volna.

Kísérletező Kölyök most mégis hozzányúlt ehhez a klasszikus darabhoz. De előtte még megírta a Bored of Excitement című nagylemezét, ami majd májusban jelenik meg, és ami azért fogant szintén a hömpölygő atomszférák bűvöletében, mert De Pedro akkorra már vagy százszor meghallgatta az emlegetett Eno-albumot, amit a mester akkoriban egy autóbalesetből felfelé gyógyulva írt meg. És mit ad isten, De Pedro is éppen ágyhoz volt kötve, amikor hallgatta, így különösen beléivódott.

“Inspirált, hogy megalkossam az első _igazi_ ambient albumomat. Ütemek, glitchek, dalcímek, hangminták nélkül.”

De nem érte be ennyivel, mélyebben fejet akart hajtani Brian Eno előtt, ezért újraalkotta a Discreet Music-ot, csak éppen ugyanabban a hangszerelésben, mint a saját Bored of Excitementjént. Közben rájött, hogy az esti órákhoz túl stimuláló lett, ezért ráadásul még egy bedtime verziót is csinált.

Itt van mindkettő, hallgatni arany:

(via)