keresés menü

Kincset érő house-mixek abból a korból, amikor nem volt furcsa vadidegenekkel végigvigyorogni az éjszakát

A Hacienda sokak szerint Anglia valaha létezett legjobb klubja volt. 1982-ben nyitotta meg kapuját egy yachtépítő egykori manchesteri téglaépületében, az alapító Rob Gretton a Joy Division és a New Order menedzsere és a Factory Records főkoponyája, Tony Wilson volt, a helyet pedig elég szép részben az utóbbi zenekar lemezeladásaiból finanszírozták (sőt, a New Order igazgatta is többet között a placcot).

Állítólag már a belterével is odadörgölt az őt megelőző éjjeli helyeknek, bekebelező magassággal, ipari vasoszlopokkal:

Ez a kép innen van
Ez meg innen, 1990-ből

Aztán 97-ben nem bírták már tovább, bezártak. Addig viszont számolatlan felejthetetlen klubest történt itt, sőt, az acid house bölcsőjének rángatásából is kivették a részüket, az intézmény fontosságát az amerikai Warehouse vagy a Paradise Garage klubokhoz szokták mérni.

Most azonban, húsz évvel a klub bezárása után egy blog az itt 1983 és 1997 között rögzített szetteket kínálja, letölthető formában.

Az előző ugróhivatkozás mögött található BLOG51 nem csak zúdítja az emberre a mindenféle, olykor zeneileg meglepően időtálló korai mixeket Frankie Knuckles-tól John Digweedig (és Sasháig, abból az időből, amikor szerencsére még szó se volt a nyomasztó progihauzról), de a szetteket feltöltő egykori klubber Andrew Mckim mesél, anekdotázik, keverési stílusoktól és felvillanyozott hangulatokról, nem egy irodalmár, de néha egészen élvezetes olvasni.

A letöltések alatt itt egy rövid doku a Haciendáról: